Ouderwetse veilingklok en hogere prijzen moeten telers terughalen naar ZON (in 9 jaar helft weg)

Koninklijke Coöperatieve Telersvereniging Zuidoost Nederland’ (ZON) in Venlo bedient de telers van groenten en fruit in het tweede tuinbouwgebied van Nederland.

Het gaat niet goed: de telers lopen weg. De concurrentie is moordend: Belgische veilingen, afzetcombinaties als Fruitmasters, The Greenery en Veiling Zaltbommel, telersverenigingen en  grote handelaars.  Allemaal willen ze verdienen aan de handel in groente en fruit.

De directe veilingomzet, zo bericht het FD, is gezakt naar 265 miljoen euro. Zeker 100 miljoen euro omzet is weggelekt naar België.

De van HAK afkomstige directeur Michiel van Ginkel – sinds 2014 aan de slag bij ZON – wil het vertrouwen van de telers terugwinnen. “De veiling werkt weer met de ouderwetse klok voor de daghandel. Elke dag kan er tussen zeven en tien uur worden gehandeld. Dat geeft hier in Venlo gemiddeld betere prijzen dan bij de andere afzetorganisaties.”, zegt hij in de zakenkrant. Volgens Van Ginkel wordt het een kwestie van lange adem, zeker nu de telers de afgelopen jaren goed hebben gedraaid.

ZON heeft meer troeven: de ligging dicht bij Duitsland en dus dicht bij grote klanten als Lidl en Aldi. Het bedrijf werkt steeds succesvoller samen met buitenlandse partijen. In de winter worden seizoensgroenten uit Spanje in Venlo voor de klok gebracht. Een project om paprika’s naar China te exporteren is een succes.