Outletcenter Duisburg van de baan

Aan het begin van dit jaar leek alles in kannen en kruiken in Duisburg voor de bouw van het grootste outletcenter in Duitsland. Een brede meerderheid (SPD en CDU) in de gemeenteraad van de Duitse stad, op minder dan 70 km van Roermond, had hiervoor groen licht gegeven.

Op het 30.000 m2 voormalige Loveparade-terrein waar zeven jaar geleden door een tragische ongeluk 21 festivalgangers omkwamen, moesten tussen de 140 en 175 outletstores verschijnen. Met de Spaanse projectontwikkelaar Neinver was al overeenstemming bereikt.

Er was echter een tegenbeweging opgestaan. De binnenstadondernemers van Duisburg en lokale politici verzetten zich hevig tegen de komst van het merkendorp. Een outlet net buiten Duisburg zou de doodsteek voor de binnenstad zijn. Het winkelcentrum van de Ruhrstad is al niet florrisant en de komst van een outlet zal verdere leegloop en verpaupering tot gevolg hebben.

De tegenstanders hadden zich verzameld in de actiegroep ‘Ja zu Duisburg – Kein DOC’. Bij meer dan 12.000 handtekeningen moest de gemeenteraad opnieuw kijken naar de eerder genomen beslissing. Dat lukte. Omdat de raad naar aanleiding van de handtekeningen niet terugkwam op haar besluit, volgde er afgelopen zondag een bindend referendum onder de inwoners van Duisburg.

De uitkomst van het referendum was nek-aan-nek. 51,09 procent zei ‘nee’ tegen het outletcenter en 48,91 was voorstander. Ontwikkelaar Neinver heeft al laten weten de stekker uit het project te trekken en elders in de regio op zoek naar een nieuwe kans.

Voorlopig is dus het concurrentiegevaar voor Designer Outlet in Roermond verdwenen.

Lees meer over het niet doorgaan van het merkendorp in Duisburg vandaag in De Limburger.