FGH Bank laat 37 panden Ben Vos uit Maastricht veilen

De veilingen staan op de site van BOG Auctions.

De FGH vastgoedbank – met een filiaal in Maastricht – financierde de afgelopen jaren veel aankopen van het Maastrichtse vastgoedbedrijf van Ben Vos. De bank vorderde na diens aanhouding een aantal hypotheekleningen terug en liet in augustus executoriaal beslag leggen op 37 woningen, kantoren en winkels, waarop het Openbaar Ministerie eerder ook al beslag liet leggen.

Onder de panden onder meer de Albert Heijn in de Helmstraat in Maastricht.

Die vastgoedmagnaat werd in juli door het functioneel parket aangehouden op verdenking van belastingfraude, witwassen en valsheid in geschrifte.

Uit ons archief:

De Fiod en de Belastingdienst doet onderzoek naar Ben Vos uit Maastricht. Dat heeft WijLimburg bevestigd gekregen uit betrouwbare bron. Hij zou de fiscus benadeeld hebben voor minstens €5 miljoen euro met vastgoedtransacties. Ben Vos is naast ondernemer ook honorair consul van Montenegro in Nederland. Hij is verder initiatiefnemer van City Polo, een paardenevenement op het Vrijthof tijdens de kunstbeurs Tefaf.

Vos Investment Groep leeft nog dankzij verregaande afspraken met banken en financiers, zo blijkt uit het jaarverslag over 2014. Er is een negatief eigen vermogen van zestig  miljoen euro op een balanstotaal van 111 miljoen euro.

Miljoenenbeslag bij Maastrichtenaar in onderzoek naar belastingfraude

14 juli 2016 – Functioneel Parket
De FIOD heeft gisteren in samenwerking met de Belastingdienst beslag gelegd op ruim 60 onroerend goed objecten in Nederland en Duitsland in een onderzoek naar belastingfraude, valsheid in geschrifte en witwassen door een verdachte uit Maastricht. De man is aangehouden. Het strafrechtelijk nadeel door de vermoedelijke fraude is onderwerp van onderzoek maar het gaat vermoedelijk om meer dan 2.000.000 euro. Het fiscale nadeel ligt hoger, ruim 5.000.000 euro.
De verdachte staat aan het hoofd van een groep vennootschappen die investeert in onroerend goed in Nederland en Duitsland. Per vastgoedtransactie zou de groep vennootschappen een bemiddelingsfee betalen aan een Cypriotische vennootschap. Op papier voor ‘makelaarsadvieskosten’, maar het vermoeden is dat er geen werkelijke dienst voor is geleverd. De begunstigde van de vennootschap op Cyprus is via een verhullende constructie vermoedelijk de man die aan het hoofd staat van de groep vennootschappen. Hij had over de bemiddelingsfee inkomstenbelasting moeten afdragen, maar de verdenking is dat dit tussen 2006 en 2014 niet is gebeurd.
De FIOD heeft gezocht in een woning, drie bedrijfspanden en een accountantskantoor in Maastricht.  Er is naast beslag op administratie, ook beslag gelegd op waardevolle goederen, omdat misdaad niet mag lonen. Er zijn in samenwerking met de belastingdienst kunst, sieraden, dure horloges en luxe auto’s in beslag genomen. Er is daarnaast beslag gelegd op tegoeden op circa 30 bankrekeningen en ruim 60 onroerend goed objecten zoals panden en parkeerplaatsen.

Vos Investment Groep

Het bedrijf van Vos heeft over 2014 cijfers gerapporteerd die noopten tot bezuinigingen. Op een balanstotaal van 111 miljoen euro, was er een negatief eigen vermogen van 60 miljoen euro.
De winst zakte van 5.3 miljoen euro naar 347.000 euro.

De groep slaagde erin een positieve kasstroom uit operationele activiteiten te behouden van 16.5 miljoen. Uit desinvesteringen kwam een kasstroom van 4.3  miljoen euro. De kasstroom uit financieringsactiviteiten was negatief: -20 miljoen euro. Dat komt omdat veel langlopende schulden zijn afgelost.

Uit het jaarverslag wordt duidelijk dat Ben Vos nog wel de controle heeft over de activiteiten van de Vos Investment Groep, maar dat hij verregaande afspraken heeft moeten maken met de banken om te voorkomen dat een van hen de leningen gaat opeisen. Ook met schuldeisers in Duitsland is onderhandeld. Gekeken wordt onder meer hoe het aandelenkapitaal versterkt kan worden.

Bij de noodzakelijke bezuinigingen gaf Vos aan  80 procent van zijn beloning in te leveren.

De onafhankelijke accountant van Vos Investement Groep heeft een ‘oordeelonthouding’ afgegeven bij deze jaarrekening, omdat het de waarde van bijna de helft van de vastgoedportefeuille niet kan controleren. Als de door de directie opgegeven waarde anders is, heeft dat invloed op de samenstelling van het resultaat. Ook in 2013 heeft de accountant om die reden zijn oordeel onthouden.