Pennings Ontwerpt haalt inspiratie uit diversiteit wereldsteden

Dols Fotografie_IMG_9097 kopie (1)

(Foto: Dols Fotografie)

1 Wie ben ik?
Ik ben Frans Pennings, geboren in Sittard en opgegroeid in Doenrade. Ik ben bouwkundig ingenieur. Daarnaast ben ik cum laude afgestudeerd aan de Stadsacademie voor toegepaste kunsten in Maastricht. Ik ben 31 jaar werkzaam en zoek telkens een omgeving op waarin ik geïnspireerd word en waarin ik anderen kan inspireren.

2 Het meest geleerd
Op de academie leerde ik anders kijken, diepte en breedte combineren, professioneel vakmanschap en de wereld buiten de grenzen van het eigen vak. Sindsdien combineer ik om me heen verschillende disciplines en verbind die met elkaar op basis van gezond verstand. En daar leer ik weer elke dag van.

3 Belangrijkste inspiratiebron
Mijn inspiratiebron is de gebouwde omgeving, de omgeving waar ik zelf onderdeel van uit maak. En met name wereldsteden, waar zoveel mensen van diverse nationaliteiten en culturen bij elkaar wonen, tegelijk hun identiteit behouden en samen bloeien.

4 Bedrijf cv
Bedrijf Pennings Ontwerpt voorheen Pennings Interieurarchitecten.
Is gevestigd in Sittard Engelenkampstraat 21A samen met Galerie Dabekaussen.
We ontwerpen de gebouwde omgeving voor zakelijke en particuliere opdrachtgevers. We beheersen het hele proces: van conceptbasis tot detaillering. We ontwikkelen en realiseren woonhuizen, kantoren, winkels, praktijkruimten voor gezondheidszorg, meubilair, huisstijlen.

5 Waarom bent uw met het bedrijf gestart?
We zijn met ons bedrijf gestart omdat niemand anders dat deed: de verschillende disciplines vanaf het begin combineren in een project. Dat komt kwaliteit en efficiëntie ten goede, en daarvan profiteert zowel de opdrachtgever als ons bedrijf. Het is heerlijk om een grote variatie aan opdrachten uit te werken, waarbij een ieder zijn bedrage aan het totaal levert.

6 Hoe komt u aan uw klanten?
Ons klantenbestand hebben we zorgvuldig opgebouwd. We adverteren, we hebben een dynamische website en onze klanten zijn onze ambassadeurs, ze zorgen steeds weer voor nieuwe klanten. We werken meestal jarenlang samen met onze klanten.

7 Wat is meest succesvolle product/dienst en waarom?
We hebben het creatieve proces, de technische uitwerking en de projectbeheersing geïntegreerd. Ons 3D-ontwerp maakt het mogelijk om meteen ‘met één knop’ alle consequenties van gekozen oplossingen te laten zien: als je kiest voor een bepaalde kleur op de muur, een vloerbedekking, een verlichting, zie je niet alleen direct het visuele resultaat, maar je weet ook meteen wat het kost! Daardoor kunnen we snelle, vakkundige adviezen geven en veranderingen en vernieuwingen van werk- woon omgevingen begeleiden.

8 Wat is de laatste grote investering geweest?
Grote investeringen zijn voor ons de automatisering. Zowel software als hardware voor het faciliteren van het ontwerpproces en de technische detaillering: tekenen, visualiseren, calculeren en beheren van vastgoed zijn voor ons één proces. Op het gebied van visualiseren is de techniek supersnel. Maar zowel soft als hardware verouderen ook snel. Dus we vernieuwen voortdurend en wij, alle medewerkers moeten permanent mee in deze trend.

9 Wat is uw laatste grote succes geweest?
Onze laatste grote opdracht is het realiseren van een Orthodontie praktijk in Wenen, in een zeer kort tijdsbestek. Dat kunnen wij doen door onze grote ervaring met praktijken en door onze samenwerking met een vooraanstaand orthodontie-docent: we realiseren routing, hygiëne, werkmethodiek, meubilering, huisstijl en website, alles volgens de meest recente standaards.

10 Tegenvaller
Een groot project voor een bestuurscentrum in een historische stad is onze grootste tegenvaller. Een geweldige opdracht om een werkomgeving te realiseren volgens de laatste inzichten op gebied van techniek, duurzaamheid en circulaire economie in een gebouwencomplex met een lange historie. Maar ik heb nog hoop: er is nog geen besluit genomen.

11 Hoe kijkt u tegen de toekomst aan?
Ik verwacht dat er steeds hogere eisen komen aan de vormgeving, met name voor beheer en hergebruik van bestaande gebouwen. Eisen van flexibele functionaliteit en duurzaamheid leggen de lat hoog voor ontwerpers: cradle to cradle en circulaire economie bepalen onze horizon. Het is aan ons om deze aspecten samen te brengen in een spannende en inspirerende woon- en werkomgeving.

12 Voor welke ondernemer heeft u bewondering?
Ik bewonder elke ondernemer die een bijdrage levert aan het welzijn van de mens. Michael Braungart en William McDonough met hun Cradle to Cradle, volledige recycling van wieg tot wieg. Daar houden wij vanaf het eerste ontwerp rekening mee. Ook opdrachtgevers realiseren zich dat het kostenefficiënt is. Het levert aan alle kanten geld op om de natuur in te zetten om te recyclen. Kijk naar de website van McDonnough en naar de film “Afval is Voedsel” bij VPRO’s tegenlicht, met in de tweede reportage van Tegenlicht de Nederlandse initiatieven.

13 Wilt u nog iets kwijt

14 heeft u nog tips voor ander ondernemers
Werk samen met vakmensen uit verschillende disciplines. Leer van je fouten. Blijf gefocust op je doel. Zet door.

www.penningsontwerpt.nl