Duizenden werknemers in de metalektro leggen woensdag 20 juni voor 24 uur het werk neer. Inzet is een nieuwe cao voor de 150.000 werknemers in de metalektro. Het gaat om bedrijven als VDL, Scania, IHC en Fokker. Ook bij VDL Nedcar in Born wordt gestaakt. Op vijf locaties zijn actiebijeenkomsten, georganiseerd door de gezamenlijke vakbonden: in Eindhoven, Utrecht, Alblasserdam, Zwolle en Nijmegen.

Deze regionale stakingen zijn een vervolg op de staking van vrijdag 15 juni bij DAF en de Fokker-actie in Papendrecht. Inzet is een goede cao voor de medewerkers bij de talloze grootmetaalbedrijven. De bonden eisen een toekomstbestendige cao, met onder andere een jaarlijkse loonstijging van 3,5% en betere voorstellen om hun werk en privé te kunnen combineren.

Loes Bezemer-Videler, onderhandelaar van CNV Vakmensen: “Er is een enorm tekort aan technisch personeel en dat blijft voorlopig ook wel zo. Het kan niet waar zijn dat bedrijven winsten maken en werknemers daar onvoldoende van meeprofiteren. Het is geen tijd voor verslechteringen in de cao, maar juist voor verbeteringen. Een goede loonsverhoging, meer geld voor scholing, gelijke rechten voor alle werknemers, een eerlijke verdeling van de winst. We willen met elkaar een vitale sector, waar het aantrekkelijk werken is, waar oudere werknemers op een gezonde manier hun pensioen kunnen halen en waar jongere werknemers een toekomstperspectief hebben.”

Werkgeversorganisatie FME betreurt de staking. Een woordvoerster liet aan De Limburger weten dat wat de FME betreft “onderhandelingen aan de onderhandelingstafel worden gevoerd.”