Precariobelasting Valkenburg opnieuw tegen het licht

De gemeenteraad van Valkenburg aan de Geul wil de tarieventabel van de precariobelasting opnieuw tegen het licht houden, valt te lezen in De Limburger. In 2010 werd door de raad besloten dat ondernemers in het centrum van het Geulstadje meer belasting moesten betalen om zo bij te dragen aan de opwaardering en herinrichting van het historische centrum. Immers: een aantrekkelijker Valkenburgs centrum levert hen meer bezoekers en dus meer inkomsten op. Met deze methode is een bedrag van in totaal zo’n anderhalf miljoen euro bij elkaar gebracht.

De raad wil nu nog eens bekijken of het wel fair is om de ondernemers buiten de poorten van het historisch centrum in dezelfde categorie te blijven scharen. De voorliggende vraag is of ondernemers op de Cauberg en aan de Daalhemerweg, het Grendelplein en de Plenkertstraat wel meeprofiteren van de herinrichting van het historisch centrum. Algemeen Belang, de VVD en de PGP menen in eerste instantie dat dat niet zo is.

Er lag eerder deze week al een motie klaar om het college op te dragen die ondernemers per 1 januari in een lagere schaal in te delen. De fracties van het CDA en D66 geven aan dat ze er anders over denken. Een mooier historisch centrum heeft een positief effect op álle ondernemers, ook die hun nering een straat verderop hebben liggen.

De motie werd aangehouden. Temeer daar wethouder van Financiën, Remy Meijers, aangaf dat hij die datum organisatorisch niet zou kunnen halen. De discussie komt op een later moment terug, met de mogelijkheid dat ondernemers met terugwerkende kracht iets terug krijgen.