Principieel: Lückers stopt als curator, wil niet langer in dubbelrol zitten

Al lange tijd voelde de Heerlense advocaat Charles Lückers de spagaat: als curator in een faillissement neemt hij het meestal op voor fiscus, voor de banken en kan hij stevige facturen indienen bij de rechter-commissaris voor zijn inzet. Als advocaat van bedrijven en ondernemers in de knel, moet hij het vaak juist opnemen tegen die partijen.

Lückers heeft besloten dat zijn kantoor geen nieuwe faillissementszaken meer aanneemt, hoe lucratief ze ook zijn. Dat meldt hij in zijn columns op WijLimburg.nl.

Lückers voegde die daad bij het woord nadat de landelijke topcurator Jeroen Princen, onder meer curator bij Imtech, hem recent voorging in die principiële beslissing. “Faillissementen zijn lucratief en machtig interessant voor wie wil weten wat zich binnen bedrijven afspeelt. Daarom was ik er nog niet toe gekomen deze stap te zetten, hoewel die gedachte al langer in mijn hoofd speelde. Bovendien zag ik dat andere kantoren in Limburg zonder problemen voor diverse partijen optreden die elkaar tegenkomen. Ik wilde niet roomser dan de paus zijn. Maar soms is het nodig dat iemand het goede voorbeeld geeft”, schrijft de Heerlense advocaat.

Lückers heeft – nadat het kantoor zestig jaar curatoren leverde – nu besloten om vol te gaan voor nog maar één belang: dat van ondernemers,  of het nu gaat om starters, financieringen, overnames of  alle andere vraagstukken die ondernemers  bezighouden.

De stap van Princen en later ook die van Lückers heeft geleid tot een poll op de site Advocatie.nl. Wat bleek: 48% van de beroepsgenoten geeft Lückers gelijk in zijn analyse dat een curator eigenlijk altijd een dubbelrol vervult.

Lees beide columns:

“Wij stoppen met faillissementen”

“Die faillissementsknuppel”