De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in maart 3,5 procent hoger dan in maart 2017, maakt het CBS bekend. De stijging is kleiner dan in februari. Al tweeënhalf jaar produceert de industrie meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De productie van de farmaceutische industrie groeide in maart 2018 opnieuw het sterkst. Deze branche produceerde in maart bijna 17 procent meer dan in maart 2017. Ook de productie van de machine-, elektrische-apparaten-, en de transportmiddelenindustrie groeide sterker dan gemiddeld in de industrie.

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van februari op maart 2018 daalde de productie met 0,1 procent. De voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde productie fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Sinds medio 2014 is er sprake van een stijgende trend van de industriële productie.

Het producentenvertrouwen ging van 9,5 in maart naar 8,2 in april. Het vertrouwen blijft echter ruim boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar. Ter vergelijking: in Duitsland, een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie, daalde vertrouwen van de producenten in april voor de derde keer op rij. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie was in maart ruim 4 procent hoger dan een jaar eerder.