De Maaspoort in Venlo en Theater aan het Vrijthof plussen dik

De afgelopen jaren lieten de bezoekersaantallen van het theater telkens een stijging zien. 2017 is met ruim 142.000 bezoekers een recordjaar uit de geschiedenis van het theater. Sinds 2011 stegen de bezoekersaantallen met 35%.

De Maaspoort kijkt terug op een jaar met diverse hoogtepunten. Zo was het theater gastheer van de première van de productie Pinkpop. De voorstelling, waarvan De Maaspoort co-producent was, stond 6 keer in een uitverkochte Rabobank Venlo zaal. Voor het tweede jaar op rij mocht De Maaspoort bij de uitreiking van de ANWB prijzen voor Meest Gastvrije Theater de bronzen prijs in ontvangst nemen. Restaurant Cabillaud, dat sinds oktober 2015 geopend is, werd in 2017 genoemd in diverse prestigieuze restaurantlijsten waaronder de Gault Millau, Lekker500 en een 16e plek in de landelijke IENS Top. En in mei werd Theaterhotel Venlo geopend dat heeft gezorgd voor een nieuwe impuls.

Diverse artiesten waren te gast, waaronder Theo Maassen, Danny de Munck (in de musical Ciske de Rat), Typhoon, Guido Weijers, Youp van ’t Hek, O’G3NE, Broederliefde en Caro Emerald. In december was De Maaspoort het toneel voor Olav Mol & Jack Plooij in de exclusieve Formule 1 Show. In totaal kwamen er ruim 72.500 bezoekers op het professionele theaterprogramma af en waren er 34 voorstellingen uitverkocht. Nooit eerder kwamen er zoveel bezoekers naar theatervoorstellingen in De Maaspoort. Vooral op het gebied van musical, theater en cabaret was het programma bijzonder succesvol.

Op amateurgebied ondersteunde De Maaspoort op diverse vlakken de prachtige productie van het Volkstheater Frans Boermans over het leven van Frans Boermans. De bijna 5.200 bezoekers beoordeelden deze voorstelling met een 9,1. Ook de amateurproducties van het Valuas College (Cats, dat een Amateur Musical Award won voor beste vormgeving/toneelbeeld), Kindcentrum De Koperwiek en Het Bizar Kerstverhaal waren zeer succesvol.

Dankzij haar positie tussen de G20 theaters (grootste theaters van Nederland) heeft De Maaspoort de mogelijkheid om grote musicals te programmeren. Afgelopen jaar waren Hair, Ciske de Rat, Vamos, De Marathon en My Fair Lady te zien. In maart staat Annie M.G. Schmidt met Simone Kleinsma nog op het programma. Welke musicals in het najaar gepland staan, wordt bekend gemaakt op maandag 14 mei 2018 tijdens de jaarlijkse presentatie van het nieuwe theaterprogramma.

 

Theater aan het Vrijthof realiseert stijging van 10% in eerste helft van theaterseizoen 2017-2018

Maastricht, 3 januari 2018 – Met een ruime 115.000 verkochte tickets in de eerste helft van seizoen 2017 – 2018  bereikt Theater aan het Vrijthof een stijging van 10% ten opzichte van het seizoen ervoor.

Het betreft hier de professionele voorstellingen. Het aantal verkochte kaarten in de eerste helft van het seizoen is hiermee fors hoger.

 

“We zijn als theater natuurlijk ontzettend trots op deze cijfers. Kijkende naar de positieve geluiden van collega-theaters in de provincie, kan ik niet anders concluderen dat meer mensen in de provincie ons vaker weten te vinden. Hopelijk kunnen we net als in de Randstad (waar de culturele infrastructuur groot en divers is), ook in de Provincie Limburg gezamenlijk het bezoek aan theatervoorstellingen en andere culturele instellingen vergroten, waardoor theaterbezoek een essentiëler onderdeel wordt van de vrijetijdsbesteding van de mensen die hier wonen. Bij voldoende vraag, kunnen de Limburgse theaters er ook voor zorgen dat voldoende kwaliteitsaanbod in Limburg een speelplek vindt”, aldus Jean Boelen, directeur Theater aan het Vrijthof.

 

Opmerkelijke stijging ondanks verbouwing Theater aan het Vrijthof

Over het algemeen is er in alle theatergenres een stijging in bezoekers waarneembaar. Deze positieve ontwikkeling is niet alleen zichtbaar bij de breed toegankelijke publiekstrekkers, maar ook bij de artistiek kleinschaligere producties, die belangrijk zijn om de nieuwe generatie theatermakers een podium te bieden en de diversiteit van het aanbod te waarborgen. Zeker omdat er door de verbouwing afgelopen zomer en de aankomende verbouwing in juni 2018 minder grote voorstellingen in de grote zaal van Theater aan het Vrijthof zijn geprogrammeerd, is deze stijging in bezoekersaantallen een cadeautje voor het theater.