Provinciale erepenning voor Wim van der Leegte van VDL

Gouverneur drs. Theo Bovens reikt op 2 november 2016 de Provinciale Erepenning uit aan Wim van der Leegte bij gelegenheid van zijn afscheid als President-Directeur van de VDL Groep. De uitreiking vindt plaats tijdens de presentatie van de eerste MINI Countryman die bij VDL Nedcar in productie wordt genomen.

Gedeputeerde Staten van Limburg hebben besloten deze erepenning aan Wim van der Leegte toe te kennen uit waardering voor zijn inzet voor het behoud van Nedcar en daarmee het belang ervan voor de werkgelegenheid in de maakindustrie in Limburg.

VDL Nedcar is de enige grote autoproducent in Nederland. Bij de start van het eerste model, de MINI 3-deurs, medio 2014, werkten er ca. 1.500 medewerkers in het bedrijf. Inmiddels is het aantal werknemers gegroeid naar zo’n 4.000. Naast de MINI 3-deurs en de MINI Cabrio wordt het derde model, de MINI Countryman, in productie genomen. In de toekomst zal er ook een hybride versie van dit model in Born worden gebouwd. De productie van de MINI Countryman levert een extra werkgelegenheid op voor zo’n 1.200 mensen.

Nadat het Mitsubishi-concern in 2012 bekend maakte definitief te stoppen met de productie van auto’s bij Nedcar, brak er voor het concern opnieuw een zware periode aan. Ca. 1.500 banen dreigden verloren te gaan, naast de vele honderden indirecte arbeidsplaatsen.

Nedcar was al enige tijd op zoek naar een nieuwe autofabrikant. De VDL Groep, onder aanvoering van Wim van der Leegte, bleek geïnteresseerd in de overname van Nedcar. Zijn doel was dit concern te transformeren naar een onafhankelijke autoproducent die in opdracht van derden auto’s fabriceert. De heer Van der Leegte wist BMW Group als eerste klant van de nieuwe fabriek te interesseren.