De Provincie Limburg wordt lid van het Europese samenwerkingsverband Rijn-Alpen Corridor. Bij de beslissing tot toetreding wijst de provincie op het cruciale belang van het centrale logistieke knooppunt rond Venlo en Venray. Het provinciebestuur denkt dat de deelname de regionale economie verder kan laten groeien. De Rijn-Alpen Corridor is in Europa de meest belangrijke modaliteit voor vrachtvervoer per trein. Tevens verbindt de corridor de zeehavens van de Benelux – via Duitsland en Italië – met de haven van Genua.

Het samenwerkingsverband Rijn-Alpen-Corridor bestaat uit 21 regio’s en steden en stamt van 2015. Deelname biedt meer mogelijkheden op het binnenhalen van Europese subsidies voor verschillende projecten. Een kostenplaatje hangt er ook aan het lidmaatschap van het Corridor: 50.000 euro voor vijf jaar. Voorzitter van het samenwerkingsverband is de Gelderse gedeputeerde Conny Bieze en het hoofdkantoor voor de Rijn-Alpen Corridor ligt in Mannheim in Duitsland.

Doelstelling van de Corridor zijn onder meer de coördinatie van regionale ontwikkelingen binnen deze essentiële internationale transportas, waarbij lokale en regionale belangen in acht worden genomen. Hiernaast is van belang het overwegen van infrastructurele projecten voor transport en worden de leden geïnformeerd over de investeringsmogelijkheden voor projecten binnen de corridor. Tot slot draagt het samenwerkingsverband nieuwe EU gefinancierde projecten aan.

Meer informatie is te vinden op de website van Rijn-Alpen Corridor.