Provincie voor miljoen het schip in

Ditmaal gaat het om BM-Recycling bv. Dat bedrijf werd 20 september door de rechtbank failliet verklaard, en laat de provincie een forse rekening na. Even voor het faillissement greep de provincie in bij het bedrijf. Ondanks het bereiken van de maximaal vergunde opslagcapaciteit, bleef het BM-Recycling giftige sto en aanvoeren. Omdat waarschuwingen werden genegeerd, sloot de provincie vier van de vijf toegangspoorten af. Ook werd het bedrijf verplicht een camera te plaatsen zodat de provincie de toegang kon bewaken. Niet veel later ging het bedrijf failliet, waardoor de rekening bij de provincie komt te liggen. Ook de afvoer van de sto en moet Limburg betalen.

Volgens gedeputeerde Daan Prevoo (SP) gaat het om 200 containers met ‘heftig chemisch materiaal’. Die worden geanalyseerd om te bekijken hoe de sto en afgevoerd moeten worden. In totaal gaat de provincie voor ongeveer een miljoen het schip in. Prevoo: „We hebben wel beslag gelegd, maar de vraag is wat dat gaat opleveren.”

Soortgelijke kwesties speelden eerder bij de afvalverwerkers John Peeters in Maastricht, Edelchemie in Panheel en Milieuservice Zuid, ook in Maasbracht. Prevoo kondigde maatregelen aan. Meer en scherpere controles, strengere stra en en een integriteitstoets voor ondernemers moeten de misstanden terugdringen. „Bij BM is ingegrepen, maar zijn we ingehaald door het faillissement.” Prevoo pleit opnieuw voor terugkeer van het zogeheten ‘besluit financiële zekerheid’. Via dat besluit, dat in 2008 werd opgeheven door de Tweede Kamer, worden bedrijven verplicht garant te staan voor saneringskosten op milieuvlak, ook na een faillissement. „Nu draait de burger voor de kosten op. Dat kan niet.”