De stankoverlast door varkensstallen in met name de Peelregio kan zeker met 40 tot 50 procent omlaag. Dat is de mening van de provincie zo meldt De Limburger zaterdagmorgen. Vaak zijn het vooral de oudere stallen die voor de overlast zorgen.

Concreet wil gedeputeerde Hubert Mackus een reductie van 150.000 varkens in Limburg. Op dit moment zijn dat er in totaal 2 miljoen. De provincie verwacht hun doel te bereiken door de sanering van meerdere zogenoemde knelpuntbedrijven in de zes Peelgemeenten (Venray, Horst aan de Maas, Peel en Maas, Leudal, Nederweert en Weert) en door te investeren in nieuwe technieken in de stallen.

De gedeputeerde ziet daartoe kansen nu het Rijk landelijk 200 miljoen euro heeft uitgetrokken voor warme sanering en innovatie in de varkenssector. De provincie hoopt dat de Limburgse varkenssector van dat bedrag zeker 20 miljoen euro binnen kan halen. Een belangrijk criterium bij het toewijzen van gelden is of de investering leidt tot het oplossen van knelpunten. Mackus verwacht dat niet alle knelpuntgevallen opgelost kunnen worden.