Q-Park nodigt potentiële kopers uit

Dat melden bronnen rond de transactie. Het voornemen tot verkoop lekte al in augustus uit, maar sindsdien was het stil. Eerst moest er nog overeenstemming komen tussen alle aandeelhouders, een bont gezelschap van vooral Nederlandse pensioenfondsen en verzekeraars. Die lijkt er nu te zijn, gezien de uitnodigingen die zijn verstuurd naar gegadigden.

Q-Park kan inclusief schulden meer dan €2 mrd opleveren, afgaand op de waardering van enkele beursgenoteerde concurrenten.

Een rondgang in de markt leert dat er interesse is bij private equity, mede door de langjarige licenties die Q-Park bezit. Gezien de omvang zullen vooral grote investeringsmaatschappijen als 3i, EQT en CVC een uitnodiging krijgen. Maar ook Q-Parks grote Europese concurrenten Apcoa en Indigo (het voormalige Vinci Park) zullen interesse hebben.

Een koper zal een visie moeten hebben op de conjunctuur. Als het economisch tegenzit zullen mensen minder gaan winkelen en dus ook minder gebruikmaken van parkeergarages. Ook zal hij moeten afwegen hoe snel het gaat met de opkomst van online winkelen en deelauto’s. Beide trends zorgen ervoor dat de behoefte aan parkeergelegenheid in stadscentra afneemt.

Q-Park liet vorig jaar weer een positief resultaat zien, na twee jaar van stevige verliezen. De exploitatie van parkeergarages in Europa leverde meer omzet op, de rentelasten daalden flink en er hoefde dit keer niet te worden afgeboekt op vastgoed en goodwill.

Bij Q-Park, dat zijn hoofdkantoor in Maastricht heeft, werken 2200 man. De onderneming telt 836.000 parkeerplaatsen verspreid over tien landen.

Zakenbank JP Morgan is ingehuurd om de verkoop te begeleiden. Ook N+1, een adviesboetiek, vervult een rol in het verkoopproces.