Rabobank en Asbestsanering Het Zuiden bieden verenigingen financiële hulp bij asbestsanering

Verenigingen die volledig eigenaar zijn van een accommodatie én die klant zijn van Rabobank Peel, Maas en Leudal komen in aanmerking voor de voucher. Het betreft een pilotproject van de bank in samenwerking met Asbestsanering Het Zuiden uit Panningen.

Met de actie willen ze verenigingen helpen om tijdig te voldoen aan de aanstaande nieuwe wetgeving. Want vanaf 2024 dienen alle asbest golfplaten en leien, die direct aan de weersomstandigheden worden blootgesteld, gesaneerd te zijn. Vanaf 2024 zijn asbest daken in Nederland namelijk verboden.

Volgens Ruud Janssen, directeur Asbestsanering Het Zuiden, is 2024 nog ver weg, maar is er nu ook al voldoende reden om in actie te komen voor verenigingen en stichtingen met een eigen accommodatie. “Bij veel verenigingen ben je bijvoorbeeld hoofdelijk aansprakelijk bij brand. En ook al heb je dan misschien maar een klein oppervlak aan asbest dak, de gevolgschade kan enorm zijn. Denk bijvoorbeeld aan de schadevergoeding van het onbruikbaar geworden gewas van een boer of het schoonmaken van de omgeving.” Verenigingen die denken het zelf te kunnen verwijderen, komen bedrogen uit volgens Janssen. “Een privépersoon mag zelf 35 vierkante meter asbest van zijn eigendom halen. Mits het met schroeven bevestigd is én het niet breekt bij het verwijderen. Verenigingen vallen echter onder de Arbowet. Als je samen met je leden asbest verwijdert, is er sprake van een werkgever-werknemerrelatie en ben je dus aansprakelijk voor de risico’s.”

Thijs Janssen, directeur Bedrijven bij Rabobank Peel, Maas en Leudal is blij met de samenwerking met Asbestsanering Het Zuiden. “We doen dit omdat we verenigingen willen wijzen op de risico’s die hiermee gemoeid zijn en om hen helpen te voorkomen dat ze gedupeerd worden bij calamiteiten. Er wordt namelijk veel gesproken over asbest maar het ontbreekt nog aan initiatieven en aan samenwerking op dit gebied. Asbestsanering Het Zuiden en de Rabobank proberen dat met deze pilot van de grond te krijgen. Het bedrijf van Ruud Janssen heeft zoveel expertise op dit gebied en wij hebben een fantastisch netwerk van verenigingen. Door onze krachten op deze wijze te bundelen kunnen we verenigingen helpen hun activiteiten veiliger en duurzamer te maken.”