Rabobanken Limburg: jaarlijks 1,5 miljard euro krediet aan bedrijven en particulieren

Schermafbeelding 2016-02-20 om 09.20.21Bron: LinkedIn

Dat zegt Marc Cootjans vandaag in Dagblad De Limburger. Cootjans is behalve directeur van Maastricht  de woordvoerder van de kring Limburg van de negen Rabobanken in onze provincie.

Volgens Cootjans wordt sinds vorig jaar weer volop krediet gevraagd en verleend. Volgens hem het bewijs dat Limburg de crisis voorbij is. Anderhalf miljard euro is volgens de bankier “tientallen procenten” meer dan in de crisisjaren verstrekt werd.

Dat de negen Rabobanken nu een gezamenlijke groeidoelstelling naar buiten brengen is voor het eerst. Onder de nieuwe – centralere – koers van de Rabobank in ons land gaan de negen Limburgse banken veel nauwer samenwerken.

Het heeft alles te maken met het moderniseren van het coöperatieve model, waarbij het hoofdkantoor in Utrecht meer zeggenschap krijgt en meer ondersteunende taken gaat uitvoeren. Daardoor verdwijnen landelijk 9000 banen, waarvan enige tientallen bij de bank van Cootjans in Maastricht, waar nu nog 170 mensen werken.

Cootjans zegt in de krant dat de afzonderlijke banken in de nieuwe opzet bevrijd zijn van veel ballast en slagvaardiger kunnen handelen. Zo mag hij voortaan zelf beslissen over kredieten tot 10 miljoen euro. Die grens lag eerder op 7.5 miljoen euro.

De Rabobank Maastricht maakte in 2015 zes miljoen euro winst. In dat jaar werd 200 miljoen euro krediet verleend, gelijkelijk verdeeld over bedrijven en particulieren.