Rechtbank: twee jaar cel voor directeur Prime Champ Horst

Dat zijn de straffen die de rechtbank in Roermond gisteren oplegde in de strafzaak tegen Prime Champ, het champignonbedrijf uit Horst en Venlo.

Directeur Geert Verdellen kreeg een celstraf van twee jaar wegens mensenhandel en valsheid in geschrifte. Volgens de rechtbank was Verdellen als leidinggevende de spil waar het om draaide bij Prime Champ. Verdellen was bij alles betrokken en moest voor alles om toestemming worden gevraagd, aldus de rechtbank. Het door het Openbaar Ministerie geëiste beroepsverbod werd niet opgelegd. Zo’n verbod heeft volgens de rechtbank geen enkele zin omdat Verdellen toch wel zijn weg weet te vinden in de land- en tuinbouwwereld.

De boekhouder kreeg zes maanden cel opgelegd. De rechtbank sprak hem vrij van mensenhandel maar veroordeelde hem wel voor valsheid in geschrifte. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor onder meer het ‘Polenklokje’, een apart tijdsregistratiesysteem voor Poolse pluksters. Dat Polenklokje liep langzamer dan de werkklok van de Nederlanders.

Twee Poolse vrouwen die zorgden voor de huisvesting en het werven van pluksters in Polen werden vrijgesproken. Die hadden volgens de rechtbank een ondergeschikte rol en ze hebben geen voordeel gehad van de uitbuiting van Poolse pluksters door hun werkgever.

Hetzelfde geldt voor een derde medewerker die van alles op de werkvloer regelde. „De verdachten zijn als middel gebruikt”, aldus de rechtbank. Het zou teveel gevraagd zijn van de drie om uit protest tegen de uitbuiting hun baan op te zeggen, aldus de rechtbank.

Een werkstraf van honderd uur kreeg de computerprogrammeur die het Polenklokje had geïnstalleerd. De programmeur werkte niet bij Prime Champ maar was gestuurd door een ingehuurd bedrijf. De programmeur wist wat Prime Champ uitspookte met het Polenklokje en had dat ook gemeld bij zijn baas. Dat is voor de rechtbank onvoldoende om vrijuit te gaan.

Het bedrijf Prime Champ kreeg een boete van 75.000 euro. Die rekening kan rechtstreeks naar de curator want het champignonbedrijf is failliet verklaard.

De rechtbank stelde zich de vraag: was er bij Prime Champ sprake van uitbuiting of van slecht werkgeverschap? Hij concludeerde dat er sprake is van uitbuiting. De Poolse vrouwen maakten lange dagen, werden onderbetaald, moesten verplicht in een pand wonen en eten afnemen, kregen overwerk niet betaald en wisten nooit wanneer hun werkdag eindigde.

Verdellen en zijn raadsman Mark Nellisen kondigden meteen na de uitspraak hoger beroep aan. Advocaat Marcel Heuvelmans van de boekhouder noemde de straf voor zijn cliënt ‘onbegrijpelijk’.