Restaurant Amusant (Weert) verbouwt eigen groenten en fruit op het dak

Op het dak van het oude gemeentehuis in Weert verbouwt restaurant Amusant zelf groenten en fruit. De dak-verse groenten worden direct verwerkt in het restaurant.

Restauranteigenaren Mark Horsten en Sharon Hendriks hebben de moestuin omgedoopt tot ‘Dak Akker’. De moestuin is 60 vierkante meter groot en staat vol planten waar pompoenen, courgettes, tomaten en andere groenten en fruit aan groeien. “We willen de Dak Akker volgend jaar uitbreiden naar 120 vierkante meter”, zegt Sharon. “Het is ons streven om volledig zelfvoorzienend te zijn. Weert mag zich sinds 2014 ‘Groenste regio van de wereld’ noemen. En daar dragen wij graag ons steentje aan bij.”

Duurzaamheid en sociaal ondernemen staan centraal. Afgetapt hemelwater wordt gebruikt om de planten water te geven. De groenten groeien zeer snel. Dat is te danken aan de warmte van het gebouw. Dat zorgt voor een verwarming van de landgrond. Chefkok Mark: “Ook hebben we een bijenkast geplaatst. De bijen zorgen voor de bestuiving van de planten. Tot slot wordt het groenteafval verwerkt tot compost. Hierdoor lopen we een maand voor in vergelijking met de traditionele landbouw.” Sharon voegt toe: “Het is tevens de enige bijenkast binnen de singels van Weert. En de eerste stadshoning is al verkrijgbaar.”

Foto: Artis communicatiebureau