Roermond: Schreurs moet weg als directeur OML na veroordeling corruptie

Directeur Tilman Schreurs van de Ontwikkelings Maatschappij Midden-Limburg (OML) moet van de gemeente Roermond weg als directeur na zijn veroordeling voor corruptie in het proces Van Rey.

Dat onthult Dagblad De Limburger vandaag.

OML is een overheids-bv, die voor vijf gemeenten de bedrijfsterreinen ontwikkelt, beheert en verkoopt. Roermond is met 40% de grootste aandeelhouder.

Schreurs liet zich als VVD-wethouder omkopen door projectontwikkelaar Piet van Pol door snoepreisjes te accepteren. Dat kwam aan het licht in het proces tegen Jos van Rey.

Voorzitter van de Raad van Commissarissen Leo Urlings zei eerder tegen de krant tijd nodig te hebben om het vonnis te “interpreteren”. Nu zegt hij dat er een “onwerkbare situatie”  ontstaat als de commissarissen Schreurs laten zitten in geval van een negatief advies van de aandeelhouders.

De andere gemeenten beslissen deze week over de positie van Tilman Schreurs.

Lees hier ons eerdere commentaar

COMMENTAAR: Overheidsclub OML kan niet verder met Tilman Schreurs

Directeur Tilman Schreurs heeft zich in het verleden als wethouder van de gemeente Roermond laten omkopen door projectontwikkelaar Piet van Pol, stelt de rechtbank in Rotterdam vast.

Kan een Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg (OML bv) een directeur hebben die veroordeeld is voor corruptie?

De vraag stellen is hem beantwoorden.

Een bedrijf dat in handen is van vijf gemeenten, die door dat bedrijf samen hun bedrijventerreinen laten beheren, ontwikkelen en verkopen, kan niet verder gaan met een directeur die veroordeeld is voor corruptie.

Voorzitter van de Raad van Commissarissen Leo Urlings wilde gisteren nog niets zeggen tegen De Limburger over het aanblijven van Schreurs. Hij wil eerst het vonnis “interpreteren”.

Dat is opmerkelijk, want in de zaak Schreurs is het vonnis is kristalhelder. De directeur is corrupt, terwijl een bestuurder van een overheidsbedrijf integer hoort te zijn. Integriteit is ondeelbaar. Het is net als met zwangerschap. Je bent het of je bent het niet. Een beetje integer bestaat niet.

Integriteit is voor overheidsbestuurders, maar ook voor bestuurders van bedrijven, van groot belang. Burgers, klanten en ook bedrijven die een kavel willen kopen in Midden-Limburg hebben er recht op dat ze eerlijk worden behandeld.

De Raad van Commissarissen lijkt het tijdsbeeld bepaald niet goed aan te voelen. Een tijdsbeeld waarin ambtenaren een eed afleggen waarin ze beloven integer te handelen, geen beloftes aan te nemen en nog heel veel gedragsregels zullen respecteren. Een tijdsbeeld waarin zelfs bankiers publiekelijk zijn gaan beloven de kluit niet langer te belazeren.

Waarom zou de overheid nog werken met een verklaring omtrent het gedrag als je er solliciteert? Dat kan toch nooit bedoeld zijn om aan het einde van een loopbaan iemand die veroordeeld is voor corruptie op zijn post te laten? Iemand die leiding geeft, moet van onbesproken gedrag zijn. Hoe kan hij anders anderen – zijn acquisiteurs bijvoorbeeld – aanspreken op hun integriteit?

In dat tijdsbeeld moet de Raad van Commissarissen ingrijpen,  nu Tilman Schreurs kennelijk zelf niet aanvoelt dat hij eigener beweging zijn positie beschikbaar moet stellen in het belang van OML, in het belang van herstel van vertrouwen in publieke bestuurders.

Maurice Ubags