Ruim 4.000 openstaande vacatures voor technisch personeel in Limburg

Terwijl het aantal vacatures in de techniek toeneemt, groeit het tekort aan technici. Steeds meer vacatures zijn moeilijk vervulbaar. Ook de komende jaren blijft er behoefte aan vakmensen in de techniek. WW’ers kunnen zich daarom laten omscholen naar een beroep in de techniek, vaak met baangarantie.

Techniek is een belangrijke motor van de economie: 1,2 miljoen mensen werken in een technisch beroep. Alleen in de bedrijfseconomische en administratieve beroepen werken nog meer mensen. Sinds het begin van 2016 is het aantal vacatures gegroeid met 16% naar 61.000 in het derde kwartaal van 2017. Dit blijkt uit een factsheet van UWV naar technische beroepen.

Ruim 4.000 openstaande vacatures voor technisch personeel in Limburg
In Limburg werken er zo’n 90.000 mensen in de techniek. Het aantal nieuwe uitkeringen voor technici daalde van ruim 9.000 in 2013 naar 4.000 in 2017. Op dit moment zijn er ruim 4.000 vacatures voor technisch personeel in Limburg. Begin 2016 waren dat er 3.000. Steeds meer vacatures zijn moeilijk te vervullen door de Limburgse werkgevers.

Johan van der Kleij, landelijk adviseur van UWV: “In de techniek is het lastig geworden om voldoende geschikte kandidaten te vinden. Werkzoekenden willen graag aan het werk, maar beschikken niet altijd over de juiste kwalificaties. Daarom ontwikkelen wij projecten om WW’ers op te leiden. Ervaring in de techniek is voor ons geen vereiste. Als iemand maar affiniteit heeft met techniek en in staat is om in korte tijd de basis van het vak te leren.”

Krapte neemt toe
Momenteel is de arbeidsmarkt voor technische beroepen krap – er zijn weinig kandidaten ten opzichte van het aantal vacatures. Voor werkzoekenden zijn er hierdoor goede kansen op werk. In de bouw is er vooral vraag naar vakspecialisten zoals metselaars, schilders, installateurs en bouwmonteurs. In de industrie en metaal gaat het om cnc-verspaners, machinemonteurs, lassers en procesoperators. Op middelbaar en hoger technisch niveau zijn werkvoorbereiders, calculators en ontwerper-constructeurs moeilijk te vinden.

Sterke daling WW-uitkeringen
Het aantal nieuwe WW-uitkeringen voor technici daalde de afgelopen jaren sterk door de aantrekkende economie. Waren er in 2013 nog 125.000 nieuwe WW-uitkeringen; in 2017 zijn dit er nog maar 58.000. De kans om binnen 12 maanden weer aan het werk te komen, is voor technici beter dan gemiddeld. 75% van de WW’ers met een technisch beroep gaat binnen een jaar weer aan het werk tegenover een gemiddelde van 65%.

Kansen voor werkzoekenden met affiniteit techniek
UWV werkt samen met werkgevers om WW’ers om te scholen naar beroepen in de techniek. Werkzoekenden behouden tijdens de opleiding hun uitkering en krijgen vrijstelling van sollicitatieplicht. Werkgevers en opleidingsinstituten verzorgen de opleidingen en bieden meestal een baangarantie. In Limburg zijn verschillende scholingstrajecten voor WW’ers. De duur is afhankelijk van het beroep. Zo zijn er onder andere mogelijkheden om opgeleid te worden tot monteur slimme meter, (hulp)elektromonteur, procesoperator of monteur zonnenpanelen.