Salarisverhoging moet baksteenindustrie aantrekkelijker maken

De baksteenindustrie heeft een nieuwe cao, die de sector aantrekkelijker moet maken voor jonge mensen. De totale loonsverhoging is daarom groter dan in andere jaren. Over 2018 worden de lonen verhoogd met in totaal 3,5 procent.

De baksteenindustrie kampt met tekorten aan personeel, net als de hele bouw tekorten kent. Volgens het CBS zijn er op dit moment 12,8 duizend openstaande vacatures in de bouw. De afspraken van de nieuwe cao Baksteenindustrie moeten de sector aantrekkelijker maken voor jonge werknemers.

Ali Gunduz van FNV: “De lonen gaan in januari al omhoog met 2,75%, gevolgd door nog een extra verhoging van 0,75% in oktober met nog een eenmalig bedrag van 150 euro. Ook zijn de jeugdloonschalen afgeschaft in de nieuwe cao en zijn de reiskostenvergoedingen verhoogd.”

Jaarlijks worden rond de 50.000 huizen geproduceerd. Maar om het woningtekort weg te werken, moeten er jaarlijks ruim 75.000 woningen worden gebouwd. Zonder extra personeel kan dat niet. Op dit moment werken er vooral ouderen in de baksteenindustrie. Gunduz: “Een van de afspraken is dat er werk wordt gemaakt van duurzame inzetbaarheid, zodat werknemers gezond door kunnen werken tot hun pensioen. Maar het moeilijkste voor de sector is het vinden en binden van personeel. De nieuwe cao-afspraken zijn slechts een eerste stap. De sector zelf moet investeren in goede arbeidsomstandigheden en ontwikkelmogelijkheden voor werknemers.”

De Nederlandse keramische industrie omvat ongeveer 20 nationale en internationale ondernemingen met 43 productielocaties. De keramische industrie verschaft werk aan circa 2.500 mensen en realiseerde in 2015 een omzet van 500 miljoen euro.