Door samen te werken willen tien Limburgse en Brabantse woningcorporaties de kosten voor het bouwen van nieuwe woningen met 20 tot 30 procent omlaag brengen, meldt De Limburger. De samenwerking, die zich in een vergevorderd stadium bevindt, zou een primeur zijn voor Nederland.

De aanleiding voor de samenwerking is dat de kosten voor het bouwen van nieuwe woningen fors zijn gestegen. Het is niet meer verantwoord dat te betalen met geld van de huurders, zo luidt de uitleg van Bas Sievers, directeur bij Wonen Limburg. Woningcorporaties bouwen vooral voor mensen met lagere inkomens. De kostenstijgingen maken dat steeds lastiger.

Insteek van het initiatief is dat de woningcorporaties een beroep gaan doen op aannemers die al beproefde woningbouwconcepten hebben ontwikkeld. Door gezamenlijk in te kopen moet de bouw efficiënter en goedkoper worden waardoor betaalbaar en duurzaam bouwen weer mogelijk wordt. Zodra de samenwerking een feit is, is het de bedoeling te starten met de bouw van 3.000 woningen.