Het Fonds Sociale Instellingen (FSI), opgericht door De Staatsmijnen/DSM, bestaat honderd jaar. Dat jubileum viert FSI met een spectaculaire theatervoorstelling tijdens Cultura Nova 2018. Met hoofdrollen voor o.a. musicalster Suzan Seegers (Op zoek naar Evita, Les Misérables, My Fair Lady) en een 87-jarige: veiligheidsschoenenfabriek Emma, opgericht in 1931 en in 2018 wereldwijd actief.

Vandaag vond de presentatie van het theaterstuk plaats in de Emma schoenfabriek in Brunssum. Eind augustus is deze fabriek zo goed als leeg omdat Emma (170 medewerkers) tegen die tijd de verhuizing naar één centrale locatie (Bedrijventerrein Dentgenbach in Kerkrade) achter de rug heeft. “Ons bedrijf is maar wat trots dat FSI juist Emma heeft uitgekozen om haar honderdjarig bestaan op een culturele wijze te vieren”, laat algemeen directeur Tom Hermans weten.

Theaterstuk Emma gaat over een dag uit het leven van de werknemers van de schoenfabriek. Een dag die ogenschijnlijk normaal begint. Maar dankzij de inmenging van de acteurs van Toneelgroep Maastricht, de samenzang van de schoenmakers van de Emma-fabriek én de komst van een fanfare en gardedansers, groeit deze bedrieglijk gewone dag uit tot een heel bijzondere.

Artistiek leider Servé Hermans tekent voor de regie en brengt de medewerkers van de Emma schoenfabriek, acteurs van Toneelgroep Maastricht, een fanfare en gardedansers samen voor deze muzikale theaterproductie. Vandaag is de poster gepresenteerd, waarop afgebeeld Suzan Seegers en Arno Kikken, één van Emma’s vakmensen. De première vindt plaats op zaterdag 25 augustus en is aansluitend te zien t/m 2 september 2018 (alle dagen om 20.00 uur). De kaartverkoop is inmiddels gestart. ‘Emma’ is een voorstelling van Toneelgroep Maastricht in coproductie met FSI, Emma Safety Shoes, Cultura Nova en IBA Parkstad (www.toneelgroepmaastricht.nl).


Poster theaterstuk ‘Emma’ | Foto Stephan Vanfleteren