Veertien jaar geleden startte ondernemer Danny van Cleef een seksshop (Piccolo) in het centrum van Venlo. Toen had hij nog negen concurrenten, maar inmiddels is hij de laatste der Mohicanen, valt te lezen bij Omroep Venlo. Volgens de ondernemer gaat het goed met zijn zaak, hij heeft zelfs onlangs nog zijn winkel geheel vernieuwd.

Toch is de toekomst voor erotiekwinkels niet hoopvol. Cijfers wijzen uit dat dat er in heel Nederland nog maar 177 over zijn. Het zal met seksshops uiteindelijk net zo gaan als de videotheken, die inmiddels door Netflix en andere aanbieders totaal uit het straatbeeld verdwenen zijn. De meeste mensen voorzien duidelijk liever in hun seksinteresses door anoniem online te surfen in plaats van gehuld met muts en zonnebril een fysieke shop in te duiken.

Op langere termijn is er echter nog wel een markt voor erotiekshops, maar voor een specifiekere doelgroep. In Maastricht is Christine le Duc, na in 2016 een tijdje gesloten te zijn geweest, bijvoorbeeld weer terug van weg geweest. “We merken dat klanten graag naar fysieke winkels komen, vooral om advies te krijgen op het gebied van erotiek en speeltjes”, liet de commercieel manager van Christine le Duc bij de heropening weten.