Sexting: is jouw kind goed voorgelicht?

Sexting – een samenvoeging van de woorden ‘sex’ en ‘texting’ – is het versturen van seksueel getinte foto’s via bijvoorbeeld What’s App. Het voorbeeld van het Vakcollege is helaas geen uitzondering. Nagenoeg elke school krijgt vroeg of laat te maken met een soortgelijke situatie en bijna elke leerling kent wel iemand voor wie een spannend avontuur eindigde in een persoonlijk drama. Want dat is het.

Stel je voor: een pubermeisje stuurt naaktfoto’s van zichzelf naar een vriendje. Maar dan gaat de relatie uit en in een boze bui plaatst de jongen in kwestie de foto op Facebook, op Snapchat, Instagram of een ander platform. Dit is overigens een strafbaar feit, omdat het kinderporno betreft. Maar, dan is het kwaad al geschied. Probeer nog maar eens die foto van het web af te krijgen.

Ik vind het enorm belangrijk om jongeren te informeren over verantwoord social media gebruik en hen te behoeden voor de gevaren van onder andere sexting. Niet voor niets geef ik regelmatig gastlessen aan jongeren tussen de dertien en zestien jaar. En hoe leuk ik dit ook vind, elke keer schrik ik van de onwetendheid en onverschilligheid van deze groep social media gebruikers. Vooral meisjes willen leuk gevonden worden en indruk maken, maar denken niet na over de gevolgen.

Maar waar ik ook van schrik, is de vaak nog laconieke houding van ouders. Want volgens mij is er voor hen een belangrijke taak weggelegd. Voorlichting over social media gebruik, sexting, grooming en online pesten hoort wat mij betreft anno 2016 gewoon bij de opvoeding. En met een opmerking als ‘Ik heb er geen verstand van’, kom je wat mij betreft niet meer weg. Er zijn echt talloze websites waar je informatie kunt vinden. Kijk bijvoorbeeld eens op www.mijnkindonline.nl en verdiep je zelf eens in de materie. Om je toch een beetje op weg te helpen, beloof ik dat ik in mijn volgende column een aantal tips deel die je kunt gebruiken om te voorkomen dat jouw kinderen slachtoffer worden van sexting misbruik.

Marjolein Bongers
House of Social Media