SIF Group (Roermond) opnieuw 1e in ranglijst ‘Maakindustrie 100’

De maakindustrie 100 is een lijst met de 100 meest succesvolle maakbedrijven in Nederland met een omzet van minder dan 500 miljoen euro.

De lijst wordt ook dit jaar  aangevoerd door SIF Group uit Roermond (omzet 400 miljoen euro / 207 fte). Het Roermondse bedrijf wist gemiddeld het beste te scoren op de verschillende criteria: hoogste omzet, gemiddelde omzetgroei, winstgroei en return on investment in de afgelopen vijf jaar. SIF-CEO Jan Bruggenthijs laat aan Management Team weten de prijs als een bevestiging te zien van het harde werk in het afgelopen jaar. ‘We hebben een bewogen jaar achter de rug met de beursgang en onze nieuwe locatie op de Maasvlakte.’

Meer Limburgse bedrijven
Vekoma Rides uit Vlodrop staat op de achtste plek (omzet 123 miljoen euro / 218 fte). Trespa uit Weert staat net buiten de top-10 op een elfde plek (omzet 203 miljoen euro / 614 fte). Cordstrap uit Oostrum bezet de 12e plaats (omzet 124 miljoen euro / 458 fte). Aluminiumgieterij MGG maakte een sprong van de 64ste (2016) naar de 15e plaats (omzet 99 miljoen euro / 799 fte).

De volledige lijst met 100 bedrijven vind je hier.

Trend
‘Nederlandse maakbedrijven zijn wereldspelers in nichemarkten’, constateert Thijs Peters, hoofdredacteur van Management Team. ‘Maar dat maakt de bedrijven ook aantrekkelijk voor overnames. Een van onze parels in de maakindustrie, Vanderlande, werd dit jaar overgenomen door Toyota Industries.’

Jaap de Jong en Bas de Haan, industriespecialisten bij MBCF Corporate Finance, bevestigen deze trend. ‘Nederlandse maakbedrijven zijn heel goed in wat ze doen. Maar mede vanwege de kleine thuismarkt niet goed in staat om zelf te consolideren door buitenlandse bedrijven over te nemen.’ Uitzonderingen zijn volgens De Jong en De Haan Aalberts Industries en VDL.

Twee derde van de maakbedrijven zijn familiebedrijven. 27 bedrijven hebben een durfinvesteerder aan boord. Opvallend is dat private equity-partijen relatief lang in maakbedrijven blijven zitten. Waar in de zakelijke dienstverlening gemiddeld drie tot vijf jaar na de investering een exit volgt, blijven ze in de industrie vaak tien jaar eigenaar.

Bron: Management Team