De Maastrichtse interieurbouwer Sjeng Schellinx is initiatiefnemer van de zit-lig-kist voor overledenen. Schellinx vroeg DELA om feedback bij de verdere ontwikkeling van zijn idee. Die maatschappij reageerde enthousiast zodat het product nu op de markt wordt gebracht.

De interieurbouwer kwam op het idee door een overlijden in zijn vriendenkring. “We zaten aan tafel met elkaar. Ik moest gaan staan om die persoon te zien en dan zie je alleen een kist met een liggend persoon. Terwijl je een persoon in het dagelijks leven zelden liggend ziet. Zo ken je de meeste mensen juist niet, die ken je eerder zittend bij je aan tafel.”

Schellinx ontwikkelde op basis van die ervaring een prototype. De interieurbouwer kreeg veel positieve reacties. Hij besloot verder te gaan met zijn idee en vroeg DELA om feedback bij de verdere ontwikkeling van de zit-lig-kist.

Deze kist sluit aan bij de trend dat uitvaarten steeds persoonlijker worden. Coöperatie DELA ziet het verduurzamen van de uitvaartbranche en de innovaties van producten en diensten als belangrijke redenen voor de voortdurende stroom aan maatwerk. Meest recente voorbeeld hiervan is dus de zit-lig-kist.

Bij het DELA-crematorium Nedermaas in Geleen was onlangs de proefverbranding van een zit-lig-kist. Hierbij werd getest of deze kist geschikt is voor een crematieoven. Dat bleek het geval. De zit-lig-kist is niet alleen bedoeld om te cremeren, maar is ook geschikt voor begraven.