Sluiten kunstencentrum Jerusalem kost Venray 3 miljoen ontslagkosten (37 medewerkers)

De opheffing van kunstencentrum Jerusalem in Venray kost naar verwachting 3,2 miljoen euro. De grootste post vormen de ontslagkosten voor de 37 werknemers.

De rekening ligt op het bordje van de gemeente.

Hoger of lager
Het bedrag is een risico-inschatting die hoger of lager kan uitvallen. Het grootste deel bestaat uit de ontslagkosten die worden geraamd op 2,8 miljoen euro. In het gunstigste geval hoeft de gemeente daar ‘slechts’ 1,5 miljoen euro voor uit te trekken. Als alles tegenzit, kunnen die kosten echter oplopen tot liefst 7,5 miljoen euro.

Afkoopsom
De werknemers krijgen twee mogelijkheden geboden. Optie 1 is dat ze ontslag nemen en met een afkoopsom zelf proberen elders aan de bak te komen. Optie 2 is dat ze met hulp van de gemeente worden begeleid naar ander werk. Als dat binnen twee jaar niet lukt, worden ze ontslagen en krijgen ze ook een afkoopsom. De gemeente gaat ervan uit dat de helft van de werknemers meteen kiest voor een afkoopsom en dat een kwart binnen twee jaar aan ander werk geholpen wordt. In dat geval blijft de ‘schade’ beperkt tot 2,8 miljoen euro.

Verlies
Als alle partijen instemmen, komt een einde aan een lange periode van onzekerheid voor het kunstencentrum. De instelling is al vele jaren zwaar verliesgevend. Pogingen de instelling te reorganiseren, leden schipbreuk.

Bron: DeLimburger