Sluwe oplichtster regio Venlo/Roermond: met spullen uit winkel naar retourbalie

Spullen uit de schappen halen, doorlopen naar de service- of retourbalie gaan om vervolgens het ‘aankoopbedrag’ terug te vragen, onder de vermelding “Het bonnetje, euh, dat ben ik kwijtgeraakt…”

Het is een van de trucs van een – volgens de raadsman verslaafde – oplichtster die Venlo en omgeving in 2015 en 2016 gebruikte om aan geld te komen. Of het nu ging om parfum, om dekbedden, strijkijzers.

Gewoon stelen bij winkels en insluipen in scholen en dan op zoek naar portemonnaies, mobiele telefoons en andere kleine spullen een  rooftocht houden deed de vrouw ook. Als ze een snelle greep in een kassa kon doen: ook goed. Ze deinsde er niet voor terug indien nodig van zich af te slaan of agenten te bedreigen. Voor de diefstal van en auto met een valse sleutel werd ze vrijgesproken. Ze parkeerde de auto na een rit weer aan de overkant van de straat. Dat is geen diefstla maar joyriding, maar dat was niet ten laste gelegd.

De rechtbank vat de zaak als volgt samen:

De verdachte heeft zich vanaf november 2015 tot en met augustus 2016 schuldig gemaakt aan een hele reeks oplichtingen en diefstallen. Deze reeks van vermogensdelicten schetst het beeld van een vrouw die op strooptocht is gegaan door Venlo, Roermond, Tegelen en andere plaatsen in Noord-Limburg om aan geld te komen om haar verslaving aan verdovende middelen te bekostigen. Maar niet alleen de middenstand had overlast van verdachte:

verdachte schuwde het evenmin om een schoolgebouw en een kinderdagverblijf binnen te dringen om geld te kunnen stelen en om bij nietsvermoedende bejaarden thuis aan te bellen om zo, na eenmaal met een smoes de woning te zijn binnengelaten, geld en goederen te stelen.

Ook heeft zij zich schuldig gemaakt aan mishandeling van twee personen, nadat zij betrapt was op de diefstal in het schoolgebouw, alsmede aan bedreiging en belediging van politieagenten die haar wilden aanhouden.
Diefstal en oplichting zijn ergerlijke feiten die doorgaans overlast en schade veroorzaken voor de betrokkenen. Verdachte heeft zich enkel om haar eigen financiële gewin bekommerd en zich daarbij geen enkele rekenschap gegeven van de impact van haar daden. De rechtbank constateert voorts dat verdachte gaandeweg steeds verder is gegaan in het door haar toegepaste geweld om aanhouding op heterdaad te voorkomen.

De rechtbank in Roermond veroordeelde de vrouw tot 18 maanden celstraf waarvan 5 voorwaardelijk. Dat betekent: Pas op, niet weer doen, anders moeten die vijf maanden ook nog uitgezeten worden.