Smartfactoring.nu Geleen moet te veel berekende kosten terug betalen

De eisende partij stelde dat het factoringsbedrijf allerlei kosten heeft opgevoerd die niet waren afgesproken. Afgesproken was bijvoorbeeld dat het bedrijf dat onder meer handelde onder namen als Smartfactoring.nu en Smartbilling.nu 11% zou krijgen van de facturen die onder de overeenkomst vielen, terwijl later bleek dat 15% in rekening was gebracht.

Een factormaatschappij betaalt een ondernemer doorgaans direct zijn facturen aan zijn klanten uit onder aftrek van een fee, waarna het factoringsbedrijf de volledige hoofdsom int bij de klanten van de ondernemer.

Smartfactoring.nu voerde voor de rechter aan dat de verhoging van de fee en de kantoorkosten regelmatig onderwerp van bespreking is geweest en dat eisende partij hiermee akkoord is gegaan. Door een liquiditeitstekort moest gedaagde partij externe investeerders aantrekken. Hierdoor werden de percentages aangepast volgens de eisen van deze externe investeerders.

Het percentage van 11% is eerst verhoogd naar 13% en vervolgens naar 15%. Ook na deze verhogingen heeft gedaagde partij de werkbonnen van eisende partij gekregen, zodat ook hieruit instemming met de verhoging kan worden afgeleid, zo betoogde het factoringsbedrijf.

Over de verhogingen werd niet apart een nieuwe overeenkomst op papier gezet, zo blijkt uit het vonnis. Dat had wel op de weg gelegen van hert factoringsbedrijf om dat te doen.

De kantonrechter vindt dat de gedaagde partij geen bewijs heeft aangedragen van die stelling en oordeelt dan ook “dat geen tariefsverhoging is overeengekomen, dat ten aanzien van een aantal overeenkomsten geen vergoeding van kantoorkosten is overeengekomen en dat geen vergoeding van reistijd en reiskosten is overeengekomen. Opdrachtnemer is, door vorengenoemde vergoedingen aan zichzelf uit te betalen, toerekenbaar tekort geschoten zodat de vorderingen grotendeels worden toegewezen.”

Het factoringbedrijf wordt veroordeeld een bedrag van ruim vijfduizend euro terug te betalen en het bedrijf moet ook de proceskosten van ruim duizend euro ophoesten.