Social Media op de basisschool

Nu hoor ik je denken “zijn kinderen van groep 6, 7 en 8 al zo actief op social media?” In groep 6 was ongeveer 25% van de kinderen actief online maar in groep 7 en 8 is het 95 tot 100%. De meeste kinderen zijn actief op meerdere platformen zoals Snapchat, Instagram, Facebook, Mucial.ly en YouTube. Dat je voor de meeste platformen eigenlijk 13 moet zijn voordat je een account aan mag maken was bij de meeste kinderen niet bekend.

Bij mijn vraag “wie van jullie ouders vraagt wel eens hoe het op school was” gingen alle vingers direct omhoog. Bij de vraag “wie van jullie ouders vraagt wel eens wat er gebeurt op social media” gingen er helaas geen vingers de lucht in. “Mijn moeder checkt soms mijn telefoon als ik in bed lig” was een reactie van een 10-jarige jongen.
Lieve ouders, doe dit samen met je zoon of dochter. Weet jij welke foto’s of video’s je kind post online? Weet jij wie de volgers zijn van jouw kind? En of hier onbekende tussen zitten? Weet jij met wie jouw kind online contact heeft? En hoe die platformen zoals Snapchat eigenlijk werken?

Mijn grote frustratie dat is veel ouders zich niet voldoende verdiepen in de social media netwerken en hun kinderen hierin dus niet kunnen opvoeden. En dat is zo nodig! De wereld online is vele malen groter (en wellicht ook gevaarlijker) dan in real life. Weet waar je kind uithangt online, en met wie ze contact hebben. Praat er samen over, net zoals je vraagt hoe het op school was. Formuleer samen met je kind een aantal codes, denk aan “accepteer nooit vreemden die vriendjes willen worden”, “zet nooit zonder toestemming foto’s van anderen online”, “niet schelden en roddelen op social media” en “gebruik alle accounts afgesloten”.

Het mooie aan dit project op de basisschool is dat de kinderen zelf aan de slag zijn gegaan met kunstwerken én een voorlichtingsfilm. De film is aan de ouders getoond en hierin zijn zowel codes voor kinderen als regels voor ouders verwerkt. Al met al een goede basis om online pesten te reduceren en kinderen te onderwijzen in de grote wereld van social media.

Marjolein Bongers
House of Social Media