Staande Madonna met kind uit 1490 (252.000 euro) moet terug naar kunstverzamelaar

“Een staande Madonna met kind, Spanje, omgeving Gil de Siloë (Burgos, ± 1490) ex-coll. Dirven Antwerpen en ex-coll.” Zo wordt het beeld in het vonnis van de rechter in kort geding in Maastricht omschreven.

Een kunstverzamelaar uit Vught kocht het beeld in 2006 voor 252.000 euro van de Maastrichtse antiekhandelaar. In 2014 wilde hij het beeld weer van de hand doen en gaf het daarom in consignatie aan dezelfde antiekhandelaar.

Een geschil tussen de antiekhandelaar en twee andere mensen leidde ertoe dat die beslag legden op de Madonna en dat het beeld in conservatoir beslag werd genomen. Het was de bedoeling van de beslagleggers het beeld te veilen om zich uit de opbrengst te goed te doen.

De Vughtse eigenaar snelde daarop naar de rechter in kort geding. Hij  stelt dat de Madonna nog steeds zijn eigendom is. Bovendien zou hij bij een veiling fors schade leiden, omdat de opbrengst dan veel lager zou uitvallen dan het bedrag dat hij ervoor betaald heeft. Ook wees de Brabander erop dat het veilen van het beeld in geen enkele verhouding staat tot de vordering op de kunsthandelaar. Van de 25.000 euro zou die nog 12.500 euro moeten betalen aan de beslagleggers.

De rechter heeft de man uit Vught nu gelijk gegeven. Hij moet binnen 24 uur het beeld terugkrijgen op straffe van een dwangsom die kan oplopen tot 250.000 euro.

Vonnis