Stekker uit Preuvenetour door onenigheid met sponsoren

Voorzitter Hans Hoffman van de stichting Preuvenetour: „In al die jaren hebben we zo’n drie ton bij elkaar gekregen voor uiteenlopende goede doelen. Maar we hebben de sponsors nu laten weten dat er geen vervolg meer komt. Wij stoppen ermee.”

Wij, dat zijn Hoffman en Ernest Lebouille, die met z’n tweeën het bestuur vormen van de stichting. Lebouille wil niet reageren en verwijst door naar Ho man. Maar die laat niet het achterste van zijn tong zien. „We hebben vorige week een bijeenkomst gehad met 22 sponsors. We hadden de organisatie voor de twintigste editie al op de rails staan, maar kregen onvoldoende vertrouwen”, is alles wat Ho man kwijt wil.

Eerder dit jaar waren er ook al fricties, zo bevestigen ingewijden. Die leidden tot het opstappen van beschermvrouwe Judith Oostwegel. Zij zegt desgevraagd dat ze haar functie neer heeft gelegd omdat ze zich niet kon vinden in een besluit van het bestuur. Over de inhoud van dat besluit wil ze niets kwijt. „Ik ben met pijn in het hart vertrokken, maar het ging voor mij om een principiële zaak”, zegt ze.

Ook sponsors en voormalige geldschieters hullen zich in nevelen over het conflict. Paul Gubbels van Medireva in Maastricht: „Wij hebben bedankt als sponsor, maar ik ga niet met modder gooien.” Leon Boer van Farm Fresh/Lebouille uit Born: „Ook wij zijn gestopt. Maar daar lag een financiële reden aan ten grondslag: je kunt een euro nu eenmaal maar één keer uitgeven.”

Freek van der Valk, directeur van het Van der Valk Hotel in Heerlen en sinds de start in 1998 sponsor van de Preuvenetour, betreurt het besluit van de organisatie om te stoppen. „Ik bewaar alleen maar goede herinneringen aan dit evenement en heb de twee bestuursleden daar inmiddels ook voor bedankt.”

Over de precieze achtergronden van de crisis zegt Van der Valk niets te weten. „Ik ben vorige week niet bij de vergadering geweest, want ik was in het buitenland. Ik heb natuurlijk wel van alles gehoord, maar op geruchten ga ik niet reageren.” Freek van der Valk hoopt op een doorstart, maar zegt zelf te weinig tijd te hebben om de kar te gaan trekken.