Sterrenrestaurant Cucina del Mundo (Heerlen) is het zat: aanbetaling bij reservering

Iedere restauranteigenaar zal het herkennen. Iemand reserveert een tafel en komt vervolgens -zonder iets te laten weten- niet opdagen. Intussen is er al een paar keer ‘nee’ gezegd tegen andere klanten omdat de zaak vol was. Het wegblijven kost dus simpelweg omzet voor de horeca-ondernemer.

Servais Tielman van sterrenrestaurant Cucina del Mundo is het zat en laat via zijn Facebookpagina weten dat hij een aanbetaling van 25 euro per persoon gaat invoeren bij een reservering. Zelf noemt hij het een ‘pittige beslissing’, maar wel een noodzakelijke. De zogenoemde ‘no shows’ zijn voor zijn zaak het verschil tussen winst en verlies. Vanzelfsprekend wordt de aanbetaling van de uiteindelijke rekening afgetrokken.

Tielman krijgt massaal reacties op zijn Facebookpost. Het overgrote deel begrijpt de beslissing, een enkeling zegt onder deze condities nooit te willen reserveren. Ook krijgt Tielman de tip dat het klantvriendelijker is om de gasten op de dag zelf nog even te bellen. In reactie daarop laat hij weten dat dit al allemaal geprobeerd is, maar vaak het telefoonnummer niet klopt, niemand opneemt of gezegd wordt ‘hebben we niet geannuleerd? Oh, dan zijn we dat vergeten. Gemiddeld zes per week komt een reservering van gemiddeld drie personen niet opdagen bij het sterrenrestaurant.

Volgens onderzoek van Misset Horeca kosten wegblijvers toprestaurants gemiddeld 10.000 euro per jaar. Een poll onder het testpanel van het consumentenprogramma Radar van AVROTROS gaf in maart 2016 aan dat het merendeel van de respondenten een aanbetaling een goed idee vond (58%), 38% zag het niet zitten en 4% had geen mening. Restaurant Taiko uit Amsterdam was een van de eerste restaurants in Nederland die deze maatregel noodgedwongen invoerde. Inmiddels zijn er al meerdere restaurants Cucina Del Mundo voorgegaan.

Overigens zouden restaurants nog een stap verder kunnen gaan. Volgens de Uniforme Voorwaarden Horeca (UVH) mag zelfs de reserveringswaarde van de wegblijver in rekening worden gebracht.