Sterrenrestaurant laat journalisten betalen voor onafhankelijk oordeel

Het was een opmerkelijke uitnodiging in de mailbox van de redactie van WijLimburg. Sterrenrestaurant Cucina del Mondo in Heerlen past het concept van zijn zaak aan en wil daarvoor het journaille interesseren. Als de journalisten berichten is de missie geslaagd, want publiciteit en (nieuwe) toeloop verzekerd.

Het opmerkelijke zit erin dat chef-kok Servais Tielman de journalisten geen gratis menu en wijnarrangement (commerciële waarde 250 euro p.p.) aanbiedt, maar om een bijdrage van 100 euro p.p. vraagt. Met een nobel doel: als journalisten zelf moeten betalen, kunnen ze oprecht schrijven wat ze werkelijk vinden van de nieuwe koers. Wie betaalt, bepaalt. Als journalisten een culinaire avond gratis krijgen, voelen ze zich – dat is tenminste de verwachting van Cucina del Mondo – wellicht niet meer zo vrij, voelen ze misschien wel verplicht een positieve recensie af te geven.

Vaak werkt het ook conform die laatste verwachting in de wereld van free publicity. Autojournalisten die als eerste een nieuw model kunnen testen (altijd in de meest mooie regio’s) worden altijd verwend. Mooie hotels, goed eten en bij het afscheid altijd een meer dan mooie premium om mee te nemen. Zo waren ooit alle gegevens en beeldmateriaal van een nieuw Duits model te vinden op een laptop, die je dus uiteraard mocht houden. Dat soort werk. Journalisten kun je beter te vriend houden als autofabrikant.

Het restaurant in Heerlen doet hiet niet aan mee. Geen quid pro quo (voor wat hoort wat) dus bij Cucina del Mondo.

Hieronder de uitnodiging, met in de laatste alinea de financiële details.

 

Persdiner donderdag 9 november 2017, 18.00 uur

Geachte vertegenwoordiger van de pers,

Michelin Restaurant Cucina del Mondo onder leiding van chef-kok Servais Tielman verandert zijn concept. De kaart ziet er vanaf nu elke dag anders uit. Servais: “Ik wil niet gebonden zijn aan gerechten die al 3 maanden op de kaart staan.”

Servais Tielman werd geïnspireerd door 7 street-art kunstenaars die onlangs bij Cucina del Mondo in Heerlen het interieur onder handen namen; elke kunstenaar nam een wand voor zijn of haar rekening. “Wat ik ervoer toen ik opnieuw mijn zaak binnenstapte, wil ik ook dat onze gasten ervaren”, vertelt Servais. “Wát een beleving was dat. Voortaan spreek ik de 7 zintuigen aan: smaak, geur, zicht, gehoor, tast, beweging en ja, ik wil hen ook eventjes uit balans brengen.”

Ruimte

Waar eerst de kaart enkele maanden gelijk bleef met regelmatig een menu naast de kaart, wordt nu elke dag anders. “Ik moet de ruimte hebben voor mijn creativiteit’, zegt Servais. “Als ik mooie producten kan krijgen, dan wil ik daar iets mee kunnen maken. Als ik een nieuwe techniek wil testen, dan wil ik dat doen. Er zitten zo veel smaken in mijn hoofd, die moet ik kunnen maken. Die wil ik delen met mijn gasten. Dan moet ik niet gebonden zijn aan gerechten die al 3 maanden op de kaart staan. Maar natuurlijk zijn er ook favorieten, van de gasten, maar zeker ook van mij; die blijven zeker bestaan.”

Dagelijks anders

Deze nieuwe manier van werken betekent dat de “kaart” er bijna dagelijks anders uitziet. “Natuurlijk hebben de gasten de keuze. Zo is er een menu met de “klassiekers” met zo’n 6 tot 10 gerechten, maar ze kunnen ook juist de totale uitdaging met mij aangaan en kiezen voor nét nieuw ontwikkelde smaken en technieken. Dit menu varieert tussen de 12 en 16 gerechten. Dan is er nog de keuze voor een combinatie van die twee: tradition meets innovation. Dan wordt het een avond met ongeveer 20 gerechtjes. Wat de gast ook kiest, het wordt hoe dan ook altijd een feest. Voor elk zintuig. Vanzelfsprekend blijft het ook mogelijk à la carte te eten.” Het nieuwe concept bij Cucina del Mondo gaat in per 9 november.

Cucina del Mondo met chef-kok Servais Tielman wil dit nieuwe concept als eerste exclusief aan de pers presenteren en u daarvoor uitnodigen om deel te nemen aan deze presentatie op donderdag 9 november a.s. om 18.00 uur.

Om uw onafhankelijke beoordeling te waarborgen, vragen wij i.p.v. het gangbare bedrag van € 250,- (all in, incl. Een selectie wijnen per glas/water en koffie) een bijdrage van € 100,- p.p. Door het vragen van een – vinden wij – fair bedrag hopen wij dat u in alle vrijheid over dit nieuwe concept kunt oordelen. Uiteraard bent u vrij hierover te berichten op de voor u gebruikelijke manier.

Hopelijk tot ziens!

Met culinaire groeten,

namens Cucina del Mondo

chef-kok Servais Tielman