Stomste boeren hebben dikste aardappelen: verzekeraar moet uiteindelijk dokken voor uitgebrande VW

Een opmerkelijke uitspraak van de kantonrechter in Roermond deze week.

Een boer van 74 jaar oud rijdt naar zijn akker ergens in midden-Limburg en laat zijn VW Tiguan met open deuren en met de sleutels in de auto achter. Bang dat hij de sleutels verliest als hij op het veld werkt.

Wat gebeurt? De auto wordt onder zijn neus gestolen, al heeft hij dat niet zelf gezien.

De verzekaar Delta LLoyd weigert de schade uit te keren op grond van de polisvoorwaarden, waarin expliciet staat dat als je de sleutels in een auto laat zitten, je geen uitkering krijgt bij diefstal.

Een week later brandt de auto uit. Delta LLoyd weigert ook nu de schade aan de auto, die een dagwaarde heeft van 12.500 euro volgens een expert, te vergoeden. De verzekeraar redeneert dat de brand een gevolg is van de diefstal, waarvoor op de eerste plaats al geen dekking bestond op grond van eigen schuld. Derhalve is er ook voor de brand geen dekking. De boer had volgens de verzekeraar ook geen belang meer bij de VW.

De boer accepteert die redenering niet en vindt de Roermondse kantonrechter aan zijn zij.

Die constateert dat de redenering dat het causale verband tussen de diefstal en de brand er niet is. Gestolen auto’s worden soms gewoon – soms enigszins vernield – teruggevonden of worden soms omgekat en naar het buitenland vervoerd. De boer heeft dus ook na de diefstal nog steeds een belang bij de verzekering op de auto, want die kan na verloop van tijd toch weer in zijn bezit komen.

Bij het uitbranden van een auto is er volgens de polis wel dekking. De polis vereist niet dat iemand toezicht houdt op de auto of dat iemand daarvoor de auto in zijn bezit moet hebben. Dus als de auto uitbrandt nadat die is gestolen, betekent dat niet dat de verzekeraar niet hoeft uit te keren.

Sterker nog: nu de verzekeraars elke denkbare situatie tot in detail in de polisvoorwaarden opnemen, mag de verzekerde,  de boer dus, ervan uitgaan dat in dit niet omschreven geval de brand gewoon onder de dekking valt.

Waarna Delta Lloyd wordt veroordeeld de dagwaarde, de wettelijke rente daarover en de proces- en advocaatkosten te betalen aan de boer.

Lees hier de volledige uitspraak