De leden van FNV Streekvervoer hebben besloten om vanaf maandagochtend 25 juni landelijk en voor onbepaalde tijd te gaan staken. In Limburg treft dat de treinen en bussen van Arriva. Volgens de bond volharden de werkgevers in hun onwil om duidelijke afspraken te maken in de cao over vermindering van de enorm hoge werkdruk en over een fatsoenlijke loonsverhoging voor alle werknemers in het OV.┬á“Daarmee kiezen zij zelf voor een verharding van de acties in het streekvervoer,” aldus Paula Verhoef, eerste onderhandelaar van FNV.

De Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) zijn verrast door de aankondiging van de bonden dat zij vanaf maandag voor onbepaalde tijd gaan staken. Fred Kagie, voorzitter van de VWOV: “De vakbonden hebben verzocht om bemiddelaars om de impasse te doorbreken. Die zijn ook aangesteld. Dat nieuws hebben de bonden afgelopen donderdag, 14 juni, zelf naar buiten gebracht. De bemiddelaars zijn nog niet concreet gestart en vier dagen later kondigen de bonden nieuwe stakingen aan. Nu zelfs voor onbepaalde tijd. Dit zal ongelooflijk veel reizigers duperen en het is echt onnodig.”

De staking betekent dat er direct na de periode van herexamens in het middelbaar onderwijs nauwelijks tot geen streekbussen en regionale treinen zullen rijden. Twee verkenners doen sinds afgelopen week een poging om alsnog een oplossing dichterbij te brengen voor het hoog opgelopen conflict tussen werknemers en werkgevers in het streekvervoer. Zij krijgen deze week de tijd om met name de werkgevers te bewegen om concrete en goede afspraken te maken over werkdruk en loon.

Het streekvervoer lag op 30 april en 1 mei ook al landelijk plat. Daarna volgde een estafettestaking.