Te koop: voormalig scholencomplex Arcus (ruim 10.000m2) aan de rand van stadscentrum Heerlen

Het oudste gedeelte dateert uit 1935, het jongste uit 1970 geeft bijgaande verkoopbrochure weer. Het voormalige Arcus scholencomplex aan de Klomp- en Gasthuisstraat staat officieel ‘te koop’.

Met het verdwijnen van Arcus uit hartje Heerlen verdween niet alleen de dagelijkse dynamiek die de vele schoolgaande jongeren naar de stad brachten maar raakte ook weer een groot beeldbepalende gebouw leeg. Het scholencomplex was enige tijd ‘in the picture’ bij supermarktketen Aldi en wellnesscenter Hoen. Gemeente Heerlen gaf daarvoor echter geen ‘groen licht’. Eerder bleek dat ontwikkelaar Grouwels Daelmans een recht van eerste koop had. Zij hebben er kennelijk geen gebruik van gemaakt.

Roel Leers van de Fractie Hart-Leers: “Het te koop staande grote scholencomplex betekent een zoveelste zware opgave voor hartje stad. Heerlen is momenteel (onder meer) druk zoekende naar een bestemming voor het Schinkelkwadrant, zoekt invulling voor de Royal en ziet zowel in ‘t Loon als Corio Center, als ook op vele andere plekken, ruimte te over. Nagenoeg pal tegenover het scholencomplex staat bovendien zowel het zeer ruime broeder- als zusterklooster  ‘in de kijker’ en zoekt men ook daarvoor gegadigden.”

Volgens Hart-Leers is er een alarmerende 30% leegstand aan winkelruimte in het centrum van Heerlen centrum en zijn er in de stad nog veel te veel kantoor- (maar liefst zo’n 120.000m2) en schoolruimten die een nieuwe bestemming nodig hebben. Hart-Leers: “Ondertussen bouwt de stad gestaag door aan het megalo-Maankwartier terwijl het ene na het andere ‘gapende gat’ om aandacht vraagt.”