Team LottoNL-Jumbo fietst Giro d`Italia op brood van Bisschopsmolen (Maastricht)

Dankzij de Bisschopsmolen krijgen de wielrenners van Team LottoNL-Jumbo tijdens de Giro d`Italia brood van de nieuwe graansoort Tritordeum.

Als bakker is Frank van Eerd van De Bisschopsmolen in Maastricht constant op zoek naar nieuwe uitdagingen, verfrissende kennis en innovatieve ideeën. Hiervoor spart hij onder meer regelmatig met professor Fred Brouns van de Universiteit Maastricht, die hem onlangs tipte over het in Spanje geteelde graan Tritordeum. Tijdens een recent trainingskamp van Team LottoNL-Jumbo in Spanje haalde Van Eerd het graan hoogstpersoonlijk zelf op bij de teler. Frank van Eerd: “Het voelt als een hele eer om als éérste bakkerij in Nederland een brood te maken van dit nieuwe veelbelovende graan.”

Vanuit GrainLabs, een voedingslab voor granen, ontwikkelt De Bisschopsmolen onder meer speciale producten voor topsporters. Dit gebeurt in samenwerking met de voedingsdeskundige van Team LottoNL-Jumbo, Marcel Hesseling. Frank: “GrainLabs is plek waar we kennis ontwikkelen, kennis delen en innovatief bezig zijn met graanproducten. Dit doen we samen met wetenschappers, ondernemers, producenten en afnemers zoals topsporters. Maar ook de ‘gewone man’ is van harte welkom om deel te nemen.

Bij de producten die worden ontwikkeld voor topsporters wordt rekening gehouden met de specifieke prestatie die verwacht wordt van de sporter. Een tijdrit is bijvoorbeeld compleet anders als een bergrit. Voor een tijdrit zijn korte koolhydraten nodig, ook wel snelle koolhydraten genoemd, die weinig tot geen vezels bevatten. Bij een bergetappe heeft een wielrenner juist langdurige, stabiele energie nodig. Die haalt hij uit de complexe, lange koolhydraten. Tritordeum heeft de eigenschap om beter verteerbaar te zijn dan tarwe. Dit komt doordat dit graan 40% minder gluten bevat dan tarwe. Het gaat hierbij om een specifiek soort gluten, genaamd gliadine. Ook het hogere gehalte aan onverzadigde vetzuren sluit perfect aan op de behoefte van de topsporters.