VERN, de brancheorganisatie in het wegtransport voor het midden- en kleinbedrijf luidt de alarmbel over het snel groeiende tekort aan vrachtwagenchauffeurs. Veel winkels, tankstations en bedrijven in ons land dreigen binnen twee jaar niet meer bevoorraad te kunnen worden, laat de organisatie aan minister Cora van Nieuwenhuizen (Verkeer, VVD) weten.

Volgens VERN was er eind vorig jaar al een tekort van 7.000 truckers. Daar komen er dit jaar nog eens 8.800 bij door beroepschauffeurs die met pensioen gaan. Daarnaast haken oudere bestuurders af omdat ze verplicht worden een dure nascholing te volgen. Volgens VERN-voorzitter Klaas de Waardt dreigt hierdoor de economie stil te vallen. Enkele jaren geleden, tijdens de economische crisis, was er nog een overschot aan truckers.

De Waardt geeft aan dat het schrappen van de verplichte nascholing voor oudere truckers een deel van de oplossing is. Hij heeft bovendien minister Van Nieuwenhuizen een plan gestuurd dat ertoe moet leiden dat 11.000 gepensioneerde truckers weer aan het werk gaan. Verder speelt sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) op het probleem in door versneld chauffeurs op te leiden. In de eerste helft van dit jaar 1.500 en in het tweede deel van dit jaar een zelfde aantal. Ook in het werven van belangstellenden wordt extra energie gestoken.