Ten onrechte berisping AZM voor gooien met deurtjes couveuse

Een röntgenfoto maken van een baby in een couveuse vergt kennelijk enig geduld. Geduld dat een een medewerker van de afdeling Beeldvorming & Laboratoria van het AZM waarschijnlijk niet heeft gehad.

De man kreeg een schriftelijke berisping van zijn werkgever voor een incident in september 2015. Hij ging een couveuse in om de baby recht te leggen voor een foto. Daarna zou hij de deurtjes van de couveuse dicht hebben gegooid. Naar het oordeel van het AZM en ook van de Rechtbank Limburg komt daarmee de veiligheid van het patiëntje in het geding. De berisping die na een interne procedure werd opgelegd, kan evenwel geen stand houden volgens de rechter: de drie verklaringen over wat er precies is gebeurd, lopen daarvoor te ver uiteen.

Bovendien zou de medewerker hebben gezucht, gestampvoet en ander gebaren hebben gemaakt. Volgens de rechter zijn die gedragingen misschien ‘”niet professioneel” te noemen, maar kwalificeren ze nog niet als ernstig plichtsverzuim.

Volgens het AZM laat de man een patroon zien van onwenselijk gedrag. De rechter neemt die geschiedenis niet mee, omdat de medewerker ze heeft besproken en het AZM het daarbij heeft gelaten.