Jarenlang waren ze van de radar verdwenen, twee historische rijtuigen die tot Kasteel Arcen behoorden. Maar toen Stichting het Limburgs Landschap enkele jaren geleden startte met een grondige renovatie van Kasteeltuinen Arcen kwamen ze ook de rijtuigen weer op het spoor.

Met Pinksteren keert de eerste gerestaureerde koets terug naar Kasteel Arcen en krijgt een plek in het Koetshuys. Op de Kasteelhof worden een tiental historische rijtuigen getoond uit de privé collectie van oud wereldkampioen mennen Riny Rutjens. Bezoekers kunnen tijdens Pinksteren zelf ervaren wat het is om in een historisch rijtuig te rijden. Een ‘Janplezier’ – een groot rijtuig uit de 19e eeuw – zal ritjes maken in het park.

Deze reiskoets stamt uit omstreeks 1860. Het gesloten rijtuig was oorspronkelijk antraciet-zwart met gele wielen en blauwe bekleding. Het is een coupé gebouwd door de Firma Ermekeil in Bonn. Dit model koets werd door meerdere fabrikanten geproduceerd en was populair in heel Europa. In 1835 haalde dit ontwerp de eerste prijs op de wereldtentoonstelling in Parijs. De adellijke familie van Graaf Wolff Metternich verplaatste zich tijdens hun residentie in Arcen tussen 1876 en 1917 in een tweetal koetsen. Bij hun vertrek uit Arcen bleven de koetsen achter en dreigden bijna vergeten te worden.

Toen Stichting het Limburgs Landschap in 2013 het beheer van Kasteeltuinen Arcen weer op zich nam en aangaf meer aandacht aan de historie te willen geven, was dat de aanleiding voor Hay Gout van Streekmuseum De Hansenhof om contact op te nemen en aan te geven dat de koetsen wellicht konden terugkeren naar Arcen. De minutieuze restauratie duurde enkele jaren en werd mede mogelijk gemaakt door verschillende gespecialiseerde bedrijven en het Prins Bernard Cultuur Fonds.