Tijd voor een gesprek

Dus… tijd voor een aantal tips. De allerbelangrijkste tip die ik elke ouder wil meegeven: praat met je kind over zijn of haar online activiteiten, zonder direct te oordelen. Als jouw kind de deur uitgaat, wil je toch ook graag weten waar het naartoe gaat en met wie? Vergeet echter het online leven niet. Dit is vele malen groter en vaak gevaarlijker.

Tip twee: maak sexting bespreekbaar. Ik kan me goed voorstellen dat dit nou niet direct je favoriete onderwerp is om tijdens de macaroni aan te snijden, maar toch is het mijn inziens onvermijdelijk. Leg je kind uit dat het versturen van seksueel getinte foto’s naar een vriendje of vriendinnetje geen veilige manier is om te experimenteren. Uit onderzoek van seksueel expertisecentrum Qpido is gebleken dat 9 van de 10 foto’s (je leest het goed) door de ontvanger wordt doorgestuurd zonder dat de afzender hiervan op de hoogte is. Trouwens, ook een foto naar Snapchat sturen is niet veilig. De foto is weliswaar maar enkele seconden te zien, maar ook in die tijd is makkelijk een screenshot gemaakt.

Tip drie: praat ook over de gevolgen van het verspreiden van seksueel getinte foto’s. Niet alleen schaad je de persoon die de foto in vertrouwen heeft gestuurd, het is bovendien strafbaar. Je maakt je immers schuldig aan het verspreiden van kinderporno.

Tip vier: mocht jouw kind tóch foto’s willen versturen, zorg dan in ieder geval dat de foto onherkenbaar is. Dus geen gezichten of zeer herkenbare tattoo’s, piercings of moedervlekken in beeld.

Last but not least, tip vijf: installeer de Meldknop.nl – een initiatief van Veilig internetten en ondersteund door de politie – in de browser van de computer of laptop. Hiermee kan jouw kind bij problemen of vragen ook zelf informatie en tips vinden.

Marjolein Bongers
House of Social Media