Transport en Logistiek Nederland (TLN) roept vrachtauto- en telefoonfabrikanten op om appen achter het stuur technisch onmogelijk te maken.

Elke chauffeur die appt of op een andere manier met de mobiele telefoon bezig is, heeft niet de volledige aandacht bij de weg en het rijgedrag. Dit zorgt dagelijks voor levensgevaarlijke situaties. “Appen achter het stuur is onacceptabel,” zo zegt TLN-voorzitter Arthur van Dijk op de website van de organisatie. “Dat moeten alle weggebruikers gewoon laten. Elk ongeluk is er een teveel. Laten we gewoon zorgen dat chauffeurs niet meer in de verleiding kunnen komen om tóch de tekstfuncties van de telefoon te gebruiken.” ​Om die reden zouden vrachtauto- en telefoonfabrikanten volgens TLN moeten samenwerken om het simpelweg onmogelijk te maken om in een rijdende vrachtauto te appen.

“Bestuurders van vrachtauto’s hebben een extra verantwoordelijkheid: ze zijn professionals,” aldus Van Dijk. “Als het misgaat, zijn de gevolgen van een ongeluk met een vrachtauto vele malen groter, vanwege de afmetingen en gewicht van het voertuig.”
Tot het zover is, moeten meer handhaving en hogere sancties ongelukken door appende chauffeurs helpen te voorkomen.