Het is een bekend probleem. Zowel binnen de bouw, als in de zorg en techniek is een duidelijk tekort aan personeel. Door de sterke afname van mbo-leerlingen zal het noodzakelijk worden om oudere werknemers en werklozen om te scholen.

Dit laat André Timmermans, algemeen directeur van Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) vanmorgen in het Financiële Dagblad weten. SBB is de organisatie die verantwoordelijk is voor de aansluiting van mbo-opleidingen op de arbeidsmarkt.

Volgens Timmermans onderschatten bedrijven de structurele gevolgen van de vergrijzing en dalende instroom bij het mbo; vooral nu steeds meer jongeren een hogere opleiding kiezen.

Volgens het onderwijsministerie is de verwachting dat het aantal mbo’ers in 2030 zal zijn afgenomen tot 400.000. Het huidige aantal bedraagt nog 486.000. Ook de bouw kampt dit jaar al met een tekort van 55.000 werknemers. Binnen de zorg staan zelfs 130.000 vacatures open, zo liet het UWV afgelopen week weten.

Timmermans ziet een oplossing door te investeren in het creëren van leerbanen. Hierdoor krijgen ook zijinstromers en werklozen de kans om het vak in de praktijk te leren.

Bron – Financieel Dagblad