Tonnen schade bij Château Neercanne door hooibrand in grotten

Meer dan twee maanden kunnen de grotten van Château Neercanne niet worden gebruikt als feest- en evenementenlocatie. Dat zegt Peter Harkema vrijdagmiddag voor de gesloten hoofdingang van het gangenstelsel dat tegenover het enige terrassenkasteel van Nederland ligt.

Een brand in een grot – die onder andere door een boer uit Kanne wordt gebruikt als opslagruimte voor hooi – zorgde via de schachten van het gangenstelsel in de Cannerberg voor een enorme en vooral giftige rookontwikkeling in de keukens en feestlocaties van Château Neercanne. De brand lijkt aangestoken.

Voor foto’s zie Gezien Maastricht

Volgens Harkema zijn inmiddels zes verdachten opgepakt. Momenteel heeft team Harkema evenwel andere dingen aan het hoofd. Dit weekend zijn twee bruiloften in het kasteel op de grens van Nederland en België, waaronder een bruiloft. Samen met het Maastrichtse bureau Down South Events wordt met man en macht gewerkt de feesten door te laten gaan.

Donderdagavond rond half tien roken Peter en Ans Harkema letterlijk onraad. Een penetrante brandlucht vulde de neusgaten. Waar het vandaan kwam wisten de Harkema’s niet. Aarzelen deden ze evenmin. De brandweer werd gebeld. Meer dan 12 uur later zijn brandweerlieden uit Hoeselt en Maastricht nog steeds in touw. Niet meer om te blussen. “De rook verspreidt zich door alle gangen en schachten”, legt Harkema uit. “De hele nacht door is de brandweer in touw geweest om de brand te blussen en daarna de rookontwikkeling zo beheersbaar mogelijk te maken”. Dat laatste lijkt een onmogelijke klus.

Vrijdagmiddag komt zowel uit de grotten aan de Muizenberg en die van Château Neercanne veel rook en een penetrante lucht. “Nu de grotten inlopen betekent met je leven spelen”, zegt Harkema. “Het is een zeer intensieve concentratie koolstofmonoxide.” Inmiddels weet de kasteelheer dat gebruik van de grotten – waar zich alle keukens, voorraad en feestlocaties bevinden – meer dan twee maanden niet mogelijk is. “De brandweer heeft alles hermetisch afgesloten. In het hele complex staan 15 enorme ventilatoren die de lucht schoon moeten gaan maken.”

Voor de grote grotpoort staat een tafeltje van een van de bruidsparen. De brandweer heeft het naar buiten gebracht. Het is straks de stille getuige tijdens het feest van Jorrit en Femke. Gulia Vinken van Down Sout Events en Peter Harkema gaan verder met overleg. Vinken: “Dit is niet bepaald een dagelijkse tegenslag. Maar we gaan er voor zorgen dat het bruidspaar toch op deze schitterende locatie een feest gaat hebben dat net zo onvergetelijk zal zijn als de calamiteit die er aan vooraf ging.”