Toverland wil aanpassing Flexwet: "Anders moeten we 350 seizoensmedewerkers teleurstellen"

In het hoogseizoen werken er bij Toverland 500 mensen, terwijl in het laagseizoen de bezetting 16 mensen is. Toverland overbrugt dat verschil met de inzet van honderden flexwerkers. En de inzet van die flexwerkers is door de nieuwe Flexwet aan strengere regels gebonden.

Toverland luidt daarover nu de noodklok in onderstaand persbericht:

Attractiepark Toverland luidt tevens de noodklok vanwege de Wet werk en zekerheid. De wet die ook wel bekend staat als de ‘Flexwet’ heeft onbedoeld nadelige effecten voor zowel werkgever Toverland als de seizoensmedewerkers van het themapark.

Volgens deze nieuwe wet moet er 6 maanden tijd zitten tussen twee contracten van werknemers. Voorheen was deze onderbrekingsperiode slechts 3 maanden. Deze wijziging zorgt voor problemen in de sterk seizoensgebonden recreatiebranche.

Flexibiliteit

Attractiepark Toverland is het gehele jaar geopend, weliswaar met wisselende bezoekersaantallen. Op een drukke zomerdag met veel gasten zijn er zo’n 250 Toverlanders in het park werkzaam, die er alles aan doen om onze gasten een onbezorgd dagje uit te bezorgen. Op een rustige dag, in bijvoorbeeld de winterperiode die van november tot maart loopt, werken er slechts 16 medewerkers in het park. Flexibiliteit en het kunnen inspelen op deze wisselende bezoekersaantallen middels de inzet van medewerkers is dan ook cruciaal voor onze branche.

In het hoogseizoen werken er zo’n 500 medewerkers in Toverland. Deze nieuwe wetgeving zou gelden voor 350 van hen. Linda van Vroenhoven, Manager afdeling Mens & Organisatie vertelt hierover: “Wij gaan samen met de andere leden van RECRON (brancheorganisatie voor recreatieondernemers) graag het gesprek aan met Minister Asscher over hoe we de regelgeving kunnen aanpassen. Het oorspronkelijke doel van de wet, de kloof tussen vaste banen en flexibele krachten kleiner maken, bereikt nu helaas het tegenovergestelde effect en beperkt de branche in alle opzichten. We willen voorkomen dat we onze trouwe medewerkers, die staan te popelen om aan het nieuwe seizoen te beginnen, moeten teleurstellen.”