Trichter voor advocaat, oud MVV-praeses en mantelzorger Joseph Goumans

Burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht heeft de Stedelijke Onderscheiding de Trichter uit aan de heer Mr. J.J.M. Goumans, bij gelegenheid van zijn 65e verjaardag.

Verdiensten van de heer Goumans

–        Voorzitter van de vereniging Het Graf van Sint Servaas, de organisator van de Heiligdomsvaart 2011. De Heiligdomsvaart vindt iedere zeven jaar plaats.

Voor de komende Heiligdomsvaart van 2018 is hij, als voorzitter, de stuwende factor achter de verschillende werkgroepen. Hij is daarbij de schakel tussen de overheden en de cultureel-maatschappelijke instellingen.

–        Begeleider en mantelzorger van de recent overleden Monseigneur deken Mathieu Hanneman tijdens zijn laatste jaren.

–        Secretaris (sinds juni 2000) van het Kerkbestuur van Sint Servaas en als zodanig leider van de organisatie van de jaarlijkse stadsprocessie, ter gelegenheid van de verjaardag van de patroonheilige Sint Servaas.

–        Secretaris van de stichting Sint Servaas in Rome. Een stichting die als doel heeft Maastricht, stad van Sint Servaas, in Rome een duidelijke plaats te geven.

–        Secretaris (sinds 2001) van de stichting Deken Hanneman Fonds, een liefdadigheidsinstelling voor ontwikkelingslanden.

–        Secretaris (1997-2004) van de Cappella Sancti Servatii, het kerkkoor van Servaasbasiliek en mede-organisator van concerten en optredens in binnen- en buitenland.

–        Privé was de heer Goumans jarenlang mantelzorger voor zijn moeder tot aan haar dood.

–        De heer Goumans is meerdere jaren voorzitter geweest van voetbalclub MVV.

–        Lid van de Raad van Discipline van de Orde van Advocaten.

 

Het college heeft besloten om de heer Goumans door toekenning van de Stedelijke onderscheiding “de Trichter” te bedanken voor zijn grote inzet en sociale betrokkenheid bij de stad Maastricht.

Achtergrond De Trichter
De Trichter is een penning die wordt toegekend aan personen of groepen die zich op uitnemende wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de stad Maastricht. De naam van deze onderscheiding is afgeleid van ‘Tricht’, doorwaadbare plaats in de rivier. Op de penning wordt dit symbolisch tot uitdrukking gebracht. De kunstenaar, Désirée Tonnaer, heeft bovendien de stadsengel op de penning afgebeeld.

Foto: Jean-Pierre Geusens | Focuss 22