TripleMed (Maastricht) haalt ruim 2 miljoen euro durfkapitaal op

TripleMed BV, een innovatieve startup die zich richt op behandeling van aneurysma’s in de aorta, heeft ruim € 2 miljoen durfkapitaal aangetrokken. De financieringsronde werd geleid door Chemelot Ventures met als mede-investeerders LIOF via het Limburg Business Development Fonds (LBDF), privé-investeerders en bestaande aandeelhouders.

TripleMed heeft recent preklinische studies afgerond met veelbelovende resultaten. De Serie A-financiering van ruim € 2 miljoen stelt TripleMed in staat om verder te gaan met klinische studies voor de behandeling van aneurysma’s in de aorta. Het product van TripleMed Aneufix is een elastisch polymeer dat het aneurysma in de aorta vult en uithardt. Aldus wordt lekkage en verdere expansie voorkomen. Als er geen diagnose en behandeling plaatsvindt geeft scheuring van het bloedvat een kans van 75% op overlijden van de patiënt.

TripleMed zal daarnaast een tweede product verder ontwikkelen en klinisch testen. Hierbij wordt hetzelfde Aneufix-polymeer gebruikt, in combinatie met innovatieve Y-vormige ballonkatheters waardoor geen endografts meer nodig zijn. Op basis van de resultaten van de klinische studies is de onderneming van plan om vervolgens goedkeuring aan te vragen in Europa (CE-markering) en in de VS bij de Food and Drug Administration (IDE-PMA-certificering).

“Wij zijn zeer ingenomen met Chemelot Ventures en LIOF als nieuwe investeerders en met de versterking en professionalisering van het team”, zegt Tjeerd Homsma, CEO van TripleMed. “In de EU en de VS worden jaarlijks meer dan 100.000 ernstig zieke patiënten behandeld voor aorta-gerelateerde aneurysma’s. Ondanks de voordelen van endovasculaire behandeling van deze aneurysma’s zijn er nog altijd veel complicaties, met name veroorzaakt door lekkages langs de gebruikte endografts en het verschuiven van deze endografts. Met Aneufix verwachten wij deze complicaties te kunnen voorkomen, wat leidt tot een grote verbetering van de aneurysmabehandeling voor de patiënt en tot substantieel lagere kosten in de gezondheidszorg”.

Marcel Kannekens, voorzitter van de Raad van Commissarissen van TripleMed, is blij met de toetreding van de nieuwe aandeelhouders: “TripleMed heeft een doorbraaktechnologie die een grote markt adresseert met een hoge medische urgentie. Chemelot Ventures en LIOF brengen veel meer mee dan alleen financiële slagkracht. Het gaat in deze fase van de onderneming juist om het kunnen versterken van de regionale samenwerking, kennis, kunde en expertise op het gebied van medische innovatie en specialty polymeren en om commerciële positionering in een complexe, internationale medische markt.”

TripleMed is in 2011 opgericht door de drie vaatchirurgen Brom, De Vries en Jacobs, en is gevestigd in Maastricht.