Tv-serie over Jos van Rey in de maak, van MGL, Elbe Stevens en Raoul Heertje

Het initiatief hiervoor is genomen door de Media Groep Limburg, uitgever van Dagblad de Limburger en het Limburgs Dagblad en filmproducent Elbe Stevens. Raoul Heertje, tekstschrijver, stand-upcomedian en bekend van het populaire van tv-programma ‘Dit was het nieuws’, is aangetrokken als scenarioschrijver.

Dat meldt Dagblad De Limburger.

In de serie El Rey staat de vraag centraal wat macht met mensen doet. De serie laat zien dat in ieder mens een kleine Jos van Rey schuilt. “El Rey gaat over ons, over hoe wij met elkaar willen leven en wat voor wereld we voor onze kinderen willen achterlaten, zegt Heertje. “El Rey geeft ons de kans te laten zien dat allerlei beslissingen op zichzelf misschien niet immoreel, zelfs begrijpelijk, zijn maar bij elkaar een nare, oneerlijke wereld creëren.”

Wanneer de serie op televisie te zien zal zijn, is nog niet bekend. Evenmin staat al vast wie de hoofdrol speelt en wie als regisseur wordt aangetrokken.

De Media Groep Limburg vindt het belangrijk dat via een dramaserie de affaire rond Jos van Rey onder een breed publiek bekend wordt. Tevens laat de serie het belang zien van onderzoeksjournalistiek. In een tijd dat media onder druk staan door dalende abonneeaantallen en krimpende advertentie-inkomsten hebben verslaggevers van Dagblad De Limburger en het Limburgs Dagblad vijf jaar lang onderzoek gedaan naar de rise and fall van de onderkoning van Roermond. Hoe is het mogelijk dat iemand die als Tweede Kamerlid de bijnaam Brigadier snuf verwierf nu zelf de hoofdrol speelt in een van de grootste corruptieaffaires ooit?

De Limburgse journalisten Hans Goossen en Theo Sniekers lichtten tegels, legden een omvangrijk netwerk bloot waarin vriendjespolitiek de boventoon voerde en toonden aan dat de waakhond van de democratie nog wel degelijk kan blaffen. In El Rey laat Heertje niet alleen zien wat macht met mensen doet, maar toont hij ook op subtiele wijze hoe machtsmisbruik een samenleving kan ontwrichten.